Türkiye'de deve sütlerinde başlıca patojenlerin prevalansı
Prevalence of the major camel milk borne pathogens in turkey
- Tez No: 780369
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Besin Kaynaklı Patojenler, Çiğ Tüketim, Deve Sütü
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Dünyada deve sütünün büyük bir kısmı biyoaktifpeptitlerin etkisinden yararlanmak için ısıtılmadan içilmektedir. Çalışmada, deve sütünün Salmonella spp, Escherichia coli ve Listeria monocytogenes ve koagülaz pozitif Stafilokok gibi başlıca gıda kaynaklı patojenlerle kontaminasyonunun araştırılması amaçlandı. Başta Aydın, Denizli ve Alanya olmak üzere Türkiye'deki farklı deve yetiştiricilerinden 75 adet deve sütü örneği toplandı. Çalışmada mikrobiyolojik analizler ISO referans yöntemlerine göre yapıldı. Farklı bölgelerden toplanan 75 adet süt örneğinin mikrobiyolojik analizleri sonucunda hiçbir örnekte Salmonella spp, E. coli O:157 ve L. monocytogenes'e rastlanmadı. Sadece yedi örnekte koagülaz pozitif Stafilokok tespit edildi. Patojenler arasında sadece koagülaz pozitif Stafilokokların saptanması, Türkiye'de deve yetiştiriciliğinin mera formundan ziyade az sayıda evlerde yapılmasına bağlanabilir. Hijyenik süt üretimini teknoloji ve sağım makineleri ile yükseltmek için bu alanlarda araştırmalar yapılması gerekmektedir. Ayrıca deve sütünün toplanması, taşınması, işlenmesi ve depolanması sırasında hijyeninin kontrol edilmesi esastır.
Özet (Çeviri)
In the world the majority of camel milk is drunk not to heating to take advantage of the effect of bioactive peptides. In the study, it was aimed to investigate the contamination of camel milk with major foodborne pathogens such as Salmonella spp., Escherichia coli O157 and Listeria monocytogenes and coagulase positive Staphylococci. 75 camel milk samples were collected from different camel breeders in Turkey, mainly in Aydın, Denizli and Alanya. In the study, microbiological analyzes were carried out according to ISO reference methods. As a result of microbiological analysis of 75 milk samples collected from different regions, Salmonellaspp., E. coli O:157 and L. monocytogenes were not detected in any of the samples. Coagulase positive Staphylococci was detected in only seven samples. The detection of only coagulase positive Staphylococci among the pathogens can be attributed to the fact that breeding of camel is made in the form of a small number in housekeeping in Turkey, rather than pasture form. It is necessary to carry out research in those areas to upgrade hygienic milk production by technology and milking machines. And also, controlling the hygiene of the camel milk during the collection, transportation, processing and storage is essential. KeyWords: Camel Milk; Foodborne Pathogens; Raw Consumption