Hastanelerde yalın yönetim uygulamalarının çalışan memnuniyeti ile ilişkisi
The relationship of lean management practices in hospitals with employee satisfaction
  1. Tez No: 780780
  2. Yazar: GÜL BİLGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ALKAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET HAMDİ MÜCEVHER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastanelerde Yalın Yönetim, Hastanelerde Çalışan Memnuniyeti, Yalın Yönetim Uygulamaları, Lean Management in Hospitals, Employee Satisfaction in Hospitals, Lean Management Practices
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Yalın yönetim, israflardan kaçınarak süreçlerin sorunsuz akışını sağlayan, çalışan ve müşteriye saygılı, insan odaklı bir yönetim anlayışıdır. Yalın yönetim, insan odaklı bir yönetim anlayışı olmasından dolayı çalışan memnuniyeti ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu doğrultuda, hastanelerde yalın yönetim eğilimi ve çalışan memnuniyeti arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Yalın yönetim eğilimi ve çalışan memnuniyeti arasındaki ilişki Pearson korelasyon analizi ile ortaya konmuştur. Çalışmanın evrenini Batı Akdeniz Bölgesinde yer alan bir devlet hastanesi, bir üniversite hastanesi ve üç özel hastane çalışanları oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında 581 hastane çalışanından elde edilen veriler analiz edilmiştir. Veri toplama aracı olarak“Yalın Yönetim Eğilimi Anketi”ve“Çalışan Memnuniyeti Ölçeği”kullanılmış, son olarak demografik bilgilere yer verilmiştir. Araştırma bulgularına bakıldığında, araştırmaya dâhil olan hastanelerin yalın yönetim eğilimine ve çalışan memnuniyetine sahip olduğu görülmektedir. Çalışanlar memnuniyet boyutları arasında en çok iş memnuniyetine sahiptir. Araştırma korelasyon analizi sonucunda; yalın yönetim ve çalışan memnuniyeti arasında güçlü pozitif bir ilişki olduğu bulunmuştur. Hastanelerin yalın yönetim eğilimi, çalışanların kurum ve yönetici, iş, ortam ve ücret memnuniyetleri ile ilişkili olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Lean management is a human-oriented management approach that avoids waste and ensures the smooth flow of processes, respectful to employees and customers. It is thought to be related to employee satisfaction since it is a human-oriented management approach. In this direction, it is aimed to examine the relationship between lean management tendency and employee satisfaction in hospitals. The relationship between lean management tendency and employee satisfaction was revealed by Pearson correlation analysis. The population of the study consists of employees of a state hospital, a university hospital and three private hospitals located in the Western Mediterranean Region. Within the scope of the research, the data obtained from 581 hospital employees were analyzed. Questionnaire technique, one of the quantitative research methods, was used as a data collection tool.“Lean Management Tendency Survey”and“Employee Satisfaction Scale”were used in the research, and finally demographic information was included. Looking at the research findings, it is seen that the hospitals included in the research have lean management tendency and employee satisfaction. Employees have the highest job satisfaction among satisfaction dimensions. As a result of the research correlation analysis; A strong positive relationship was found between lean management and employee satisfaction. The lean management tendency of the hospitals was found to be related to the employees' satisfaction with the institution and manager, job, environment and wages.