NAOCL uygulanan dentinin bağlanma dayanımına farklı antioksidanların etkisinin yaşlandırma işlemi sonrası karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Project title comparative research of different antioxidants effectiveness on bond strength of NAOCL treated dentine after aging
  1. Tez No: 780782
  2. Yazar: İREM GÜRSES
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNEŞ BULUT EYÜBOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sodyum hipoklorit, Makaslama bağlanma dayanımı, Sodyum Askorbat, Proantosiyanidin, Sodium hypochlorite, Shear bond strength, Sodium Ascorbate, Proanthocyanidin
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu in vitro tez çalışmasının amacı; dentin yüzeyine sodyum hipoklorit (NaOCl) uygulamasından sonra farklı sürelerde uygulanan iki antioksidanın [sodyum askorbat (SA) ve proantosiyanidin (PA)] dentin ile iki aşamalı bir self-etch adeziv (Clearfil SE Bond) arasındaki erken ve geç dönem makaslama bağlanma dayanımına (MBD) etkisini incelenmesidir. Bu çalışmada 160 adet daimi insan molar diş koronal dentin yüzeyi açığa çıkarılacak şekilde, düşük hızda elmas disk ile kesildi. Dentin örnekleri 30 mm çapında, 10 mm yüksekliğindeki akrilik silindirlere gömüldü. Örnekler rastgele olarak 8 ana gruba (n=20) ayrıldı. NaOCl uygulanmayan ve uygulanan grup olmak üzere iki kontrol grubu oluşturuldu (CSE, NaOCl). Geriye kalan deney örneklerine önce 10 dakika %5,25'lik NaOCl sonrasında %10'luk SA ve %15'lik PA antioksidan solüsyonları farklı sürelerde (1 dk, 5 dk, 10 dk) uygulanarak 6 adet antioksidan deney grubu hazırlandı (SA1, SA5, SA10, PA1, PA5, PA10). Tüm gruplardaki örneklere 2 aşamalı bir self-etch adeziv (Clearfil SE Bond, Kuraray Inc.) ve kompozit rezin (Filtek P60, 3M ESPE) üretici talimatlarına göre uygulanarak ışıkla polimerize edildi. Tüm gruplar erken ve geç dönem olmak üzere iki alt gruba ayrıldı (n=10). Erken dönemdeki örneklere restorasyondan hemen sonra, geç dönem grubundaki örneklere ise termal yaşlandırma işlemi (5000 siklus) sonrasında MBD testi yapıldı. Bu çalışmanın sonucunda; NaOCl grubunun erken ve geç dönemdeki MBD değerleri her iki antioksidanın da tüm uygulama sürelerindeki erken ve geç dönem MBD değerlerinden düşük bulundu (p0,05). Bu in vitro çalışmanın bulgularına göre NaOCl uygulaması sonrası her iki antioksidanın uygulama süresi arttıkça hem erken hem de geç dönemde MBD değerlerini arttırdığı görülmüştür. Bu çalışmanın sınırları içerisinde NaOCl sonrası rezin-dentin MBD değerlerinin arttırılması ve uzun vadede restorasyonun dayanıklılığının korunması amacıyla %10'luk SA veya %15'lik PA antioksidan ajanlarının en az 1 dk kullanımı önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro thesis study was to investigate the effect two antioxidants [(sodium ascorbate (SA) and proanthocyanidin (PA)] applied at different application times to the dentin surface after sodium hypochlorite (NaOCl) application on the short and long term SBS of between dentin and a two-step self-etch adhesive (Clearfil SE Bond). In this study, 160 permanent human molar teeth were cut with a low-speed diamond disc, exposing the coronal dentin surface. Dentin samples were embedded in acrylic cylinders with a diameter of 30 mm and a height of 10 mm. The samples were randomly divided into 8 main groups (n=20). Two control groups were prepared, one group with and one without application of NaOCl (CSE, NaOCl). Six antioxidant experimental groups [(SA1, SA5, SA10, PA1, PA5, PA10)] were prepared by applying 5.25% NaOCl for 10 minutes, then 10% SA and 15% PA antioxidant solutions to the remaining experimental samples at different application times (1 min, 5 min, 10 min). Samples in all groups were light cured by applying a two-step self-etch adhesive (Clearfil SE Bond, Kuraray Inc.) and composite (Filtek P60, 3M ESPE) according to the manufacturers' instructions. All groups were divided into two subgroups as immediate and long term groups (n=10). SBS tests were performed right after restoration on the immediate term groups, and after thermal aging procedures (5000 cycles) for the long term groups. As a result of this study; the SBS values of NaOCl group of immediate and long term groups were lower than the SBS values of both antioxidants groups of immediate and long term groups at all application times (p0,05). According to the findings of this in vitro study, it was observed that SBS values increased as the application time of both antioxidants increased after NaOCl application, for the immediate and long term groups. Within the limitations of this study, it could be recommended the application of 10% SA and 15% PA antioxidant agents for at least 1 minute in order to increase and protect the resin-dentin SBS values after application of NaOCl for the long term durability of the restorations.