Doğu Karadeniz bölgesinde kivi yetiştiriciliğinin araştırılması ve kivi fidanı üretimi
An investigation on growing kiwifruit vines in Eastern Black Sea Region
  1. Tez No: 78091
  2. Yazar: AYÇA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ YAHYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kivi (Actinidia chinensis), Çelik, Tohum, Kivi Bahçesi, Kiwifruit (Actinidia chinensis Planch.), Cutting, Seed, Kiwi Orchard
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Ordu-Sarp arasında kurulmuş olan kivi bahçeleri değerlendirilmiştir. Doğu Karadeniz Bölgesindeki 40 adet kivi bahçesinde çalışmalar yapılmıştır. Bahçeler 20-6000 m2 arasında olup, 50-150 adet kivi asması bulunmaktadır. Bahçelerin bakı, eğim, rakım gibi fîzyografik özellikleri belirlenmiştir. Tesisin verim üzerine etkisi önemli olduğu için tesis malzemesi, tesis şekli, tesis yüksekliği, tesis aralığı ve uzanış yönü saptanmıştır. Kivi bitkileri dioik oldukları için erkek ve dişi bireyler farklıdır. Bu nedenle fidanların sayısı, erkek ve dişi bireylerin dağılımı, fidan yaşı, fidanın temin edildiği yer / yıl, aralık-mesafe, dikim tekniği, meyve verimi ve yaşama yüzdeleri belirlenmiştir. Toprak analizleri sonucunda toprak tekstürü ve pH değerleri tesbit edilmiştir. Yomra, Pelitli ve Kendirli'den alman kivi çelikleri köklendirme amacıyla 0. 1, 0.3, 0.5 mg/lt IB A hormonları ile muamele edilerek 3 tekerrürlü 3 sıra olarak dikilmiştir. 3 sıra da kontrol grubu bulunmaktadır. Köklendirme ortamı olarak orman toprağı+dere kumu+perlit kullanılmış olup, en iyi hangi hormon dozunda sonuç alındığı araştırılmıştır. Zafanos ve Rize orijinli meyvelerden alınan tohumlar Kasım ve Nisan aylarında ekim yapılarak çimlenme zamanı ve tohumla yetiştirilen fidanların kök durumları araştırılmıştır. Tohumla ve çelikle üretilen fidanların kök durumları, kök boğazı çapı (KBÇ) ve kök sayıları IBA hormonunun farklı dozlarına göre Varyans analizi ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study evaluated, the Kiwi orchards extending from Sarp to Ordu regions. 40 orchards in the study Eastern Black Sea region have been included in this investigation. Areas of Kiwi orchards range between 20-6000 m2 and a number of the kiwifruit vines appeared between 5-150. Physiographic characteristics of the orchards, such as exposure, slope, altitude were ascertained for training can affect the productivity significantly, it was necessary to establish the nature of the training material, shape, height, distance and extension direction of training system. Kiwifruits are dioik, that is, masculinity and femininity occur on different individuals. Thus, the characteristics and specifications necessary to be established have included number of kiwifruit vines, distribution of female and male individuals, age, places and year the vines had been obtained, spacing, plantation technique, fruit productivity, survival percentage. Also, soil texture and pH values were ascertained through soil analyses. Kiwi cuttings, obtained from Yomra, Pelitli and Kendirli, were treated with 0.1, 0.3, 0.5 mg/lt IBA hormones in order to stimulate rooting, and were planted on 3 lines with 3 repetition in each line. 3 lines of control group were also added. Rooting environment for all cuttings consisted of the mixture of forest soil + river sand + perlite. Kiwi seeds obtained from the fruits of Zafanos and Rize origin were sowed in November and April. This work was conducted to find out the germination time and root structure of the kiwifruit vines grown by seeding. Rooting rate, root structure and root collar diameter of the kiwifruit vines including those grown from seeds, from cuttings with different doses of hormones have been compared through ANOVA