Deneyim örnekleme yöntemi kapsamında sıradan serbest zaman aktivite katılımcılarının 'Akış' deneyimlerinin incelenmesi
Investigation of 'Flow' experiences of casual leisure activity participants in the scope of experience sampling method
- Tez No: 781197
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR GÜZEL GÜRBÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Akış, Sıradan serbest zaman, Deneyim Örnekleme Yöntemi, Flow, Casual Leisure Activities, Experience Sampling Method
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Çalışmanın kuramsal dayanağı akış (Csikszentmihalyi, 1975) ve sıradan serbest zaman (Stebbins, 1997) kavramlarıdır. Bu çerçevede üniversite çalışanlarının sıradan serbest zaman aktivite katılımını ve akış deneyimlerini Deneyim Örnekleme Yöntemi kapsamında incelemek bu çalışmanın temel amacı olarak ortaya çıkmıştır. Çalışma kapsamında mini golf, masa tenisi, oryantring, dart, halka atma gibi fiziksel hareketlilik içeren oyunlar ve puzzle, equilibro, rubik, şut ve gol, jenga ve pin pon topu gibi aktif eğlence türündeki sıradan serbest zaman aktiviteleri akış deneyimi yaşatmaya yönelik yapılandırılmış ve bir program kapsamında sunulmuştur. Araştırma grubu bir devlet üniversitesinde çalışan ve iş yerinde sedanter davranış rutini olan 28 bireyden oluşmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden bütüncül tek durum deseni kullanılan bu çalışmada araştırma grubu amaçlı örneklem yöntemi ile belirlenmiştir. Deneyim Örnekleme Yöntemi (DÖY) rehberliğinde yürütülen çalışmada veri toplama aracı olarak görüşme ve gözlem araçlarından faydalanılmış ve verilerin analizinde SPSS ve NVivo veri analiz programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre sedanter iş yaşamı süren bireyler monotonluktan uzaklaşmak, eğlence ve yeni deneyimler edinme gibi arayışlar içerisindedir. Sıradan serbest zaman aktivitelerinin katılımcılarına eğlence, sosyalleşme, mutluluk, haz ve keyif, monotonluktan kaçış gibi faydalara sağladığı ve akış deneyimi yaşatma olasılığının olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada uygulanan yöntem ve stratejiler bir sıradan serbest zaman aktivite programı (SSZAP) süreci ortaya çıkarmıştır. Sıradan serbest zaman aktivitelerinin farklı bireyler üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalar yapılması ve kurumların bu tür aktiviteler için iş yerinde alanlar oluşturmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The conceptual framework of this research is based on“Casual Leisure”and“Flow Theory”. Within this scope this research aims to examine the flow experience of university staff participating in the casual leisure activities. The activity program, which was structured to provide flow experience among the participants, included activities such as Mini Golf, Table Tennis, Orienteering, Dart, Ring Throwing, and casual leisure activities without physical activity such as puzzle, equilibro, rubik, shot and goal, jenga and ping pong ball. For the indoor activities we set two different activity hubs within the rectorate building, and outdoor activities were carried out in the campus site. The research group consisted of 28 participants working in a state university. The study used qualitative research method and holistic single case pattern. The flow experience and daily rutine of the participants were examined with the Experience Sampling Method. The data collected through interview forms and field observations. Collected data was analysed with SPSS and NVivo data analysis tools. Based on the basic findings, individuals who lead a sedentary work life seek to get away from monotony, to have fun and acquire new experiences. Individuals, who rarely experience flow in their daily lives, find chance to experience flow during participation in casual lesiure activities. The casual leisure activity program (CLAP) which was applied within this study is an output of this study. We suggest that research should be extended to various populations in different settings. And institutions should create casual lesiure hubs for their workers in the workplaces.