Rus oryantalizmi: 19. yüzyılın ikinci yarısındaki Rus seyahatnamelerinde Türkiye ve Türkler
Russian orientalism: Turkey and Turks in the Russian travelogues in the second half of the 19th century
  1. Tez No: 783132
  2. Yazar: YETKİN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA EFE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Rus Oryantalizmi, Seyahatname, Türkiye, Türkler, Orientalism, Russian Orientalism, Travelogue, Turkey, Turks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu tez, 19. yüzyılın ikinci yarısında Türkiye hakkında yazılan Rus seyahatnamelerini oryantalizm bağlamında incelemektedir. Bu bağlamda, dönemin Rusya'sında tarih, edebiyat ve eğitim alanında faaliyet gösteren bazıları akademik ünvanlı ve halen akademiyle ilişkisi olan yazarlarla birlikte, iki kadın seyahatname yazarının yazmış olduğu eserler ele alınmıştır. Bu yazarların klasik seyahatnameleriyle birlikte, bilimsel seyahatleri sonucunda yazmış oldukları seyahatname formundaki makaleler ve anı yazıları da bu çalışma kapsamına dahil edilmiştir. 19. yy boyunca Rusya'da devam eden kimlik tartışmaları, seyahatname yazarlarının, Türkiye ve Türklere karşı yaklaşımlarında önemli bir rol oynamıştır. Rus kimliğini ön plana çıkaran muhafazakârlar ve Rusların Avrupalı kimliğine vurgu yapan liberal batıcı yazarlar, kendi ideolojik düşünce yapıları doğrultusunda seyahatnamelerinde, Türkiye ve Türklere karşı bir oryantalist söylem geliştirmişlerdir. Bununla birlikte, 19. yy.da kurulan Doğu Dilleri okulları, Rusya'daki akademik oryantalist geleneğin oluşmasına önemli katkı yapmasının yanında, bu okullarda akademik faaliyet gösteren ve yazdıkları seyahatnamelerde“ötekine”karşı olumsuz bir algının oluşmasında rol oynayan akademisyen seyahatname yazarlarına ev sahipliği yapmıştır. 19. yy.ın ikinci yarısında, Rusya'daki politik ve ideolojik ortamda yayın yapan ve bu çalışmada Rus oryantalizminin aracı olarak görülen süreli dergiler, propaganda amaçlı ve kamuoyu oluşturmak için yayılmacı Rus dış politikasının hedefindeki Türkiye hakkında yazılan seyahatnamelere sayfalarında yer vermişlerdir. Bu arka planla birlikte ele alınan seyahatnamelerde, Türkiye ve Türklere karşı genel bir oryantalist yaklaşım sergilenmekle birlikte, bazı konularda ideolojik nedenlerden dolayı Avrupa seyahatnamelerinden farklı bir oryantalist bir dil kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores selected Russian travelogues about Turkey published in the second half of the 19th century. It examines the ways in which Turks and Turkey were described in Russian travelogues within the context of orientalism. In this context, travelogues that were written by the authors, some of whom had academic titles and/or were still working in the field of history, literature, and education in Russia during this period were examined. In addition, two travelogues written by women travel writers were also examined. Along with the traditional travelogues of these authors, the articles, and memoirs in the form of travel books written following their scientific travels are also included in the scope of this thesis. Continuing identity debates in Russia throughout the 19th century played an important role in shaping approaches of the author of travelogues towards Turkey and Turks. Conservatives emphasizing the Russian identity and liberal westernist writers emphasizing the European identity of the Russians, along with their own ideological thinking, developed an orientalist discourse against Turkey and Turks in their travelogues. In addition to making an important contribution to the formation of the academic orientalist tradition in Russia, the Eastern languages schools established in the 19th century also hosted academic writers who were active in these schools and played a role in the formation of a negative perception towards the“other”in their travel books. Periodicals published in the political and ideological environment of the second half of the 19th century Russia were also examined as they could be considered as a tool of Russian orientalism, due to the publication of several travelogues in line with the expansionist Russian foreign policy, for propaganda purposes and to create public opinion. While there is a general orientalist approach towards Turkey and Turks in the travelogues handled with this background, a different orientalist language than the European travelogues has been used on some issues due to ideological reasons.