Şişme/büzülme davranışına sahip süper soğurucu polimerlerin sentezi, karakterizasyonu ve adsorpsiyon potansiyellerinin araştırılması
Synthesis, characterization and investigation of adsorption potentials of super absorbent polymers with swelling/shrinking behavior
  1. Tez No: 783592
  2. Yazar: MUTLU UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER BARIŞ ÜZÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Büzülme, Hidrojel, Şişme, Yarı-IPN, Adsorption, Shrinking, Hydrogel, swelling, semi-IPN
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışmada, yardımcı monomer olarak potasyum 3-sülfopropil metakrilat kullanılarak, akrilamid esaslı hidrojelller ile poli (etilen glikol) içerikli yarı-IPN hidrojeller sentezi amaçlanmıştır. Kimyasal çapraz bağlayıcı olarak etilen glikol dimetakrilat kullanılmıştır. Hidrojellerin ve yarı-IPN'lerin karakterizasyonları gerçekleştirilerek, şişme-büzülme davranışlarının ve adsorpsiyon özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Hidrojeller ve yarı-IPN'ler iyi bilinen ve çok sık kullanılan bir yöntem olan çözelti ortamında serbest radikalik polimerizasyon tepkimesi ile kimyasal çapraz bağlayıcı varlığında sentezlenmiştir. Fourier transform infrared spektroskopisi (FTIR/ATR) yöntemi kullanılarak kimyasal çapraz bağlı hidrojellerin yapısal karakterizasyonu aydınlatılmıştır. Hidrojel ve yarı-IPN hidrojellerin ağ yapısı hakkında bilgi sahibi olabilmek için taramalı elektron mikroskopi (SEM) görüntüleri alınmıştır. Sentezlenen çapraz bağlı hidrojel ve yarı-IPN hidrojellerin şişme özelliklerini inceleyebilmek için 25oC'da dinamik şişme testleri uygulanmıştır. Çapraz bağlı yapıların büzülme davranışlarını araştırabilmek için önce 25oC'de şişmeleri sağlanmış; sonrasında 25oC'de sabit sıcaklıkta kurumaları sağlanmıştır. Bulgular: Elde edilen veriler değerlendirildiğinde sentezlenen akrilamid/potasyum 3-sülfopropil metakrilat hidrojellerinin ve akrilamid/potasyum 3-sülfopropil metakrilat/poli (etilen glikol) yarı-IPN'lerinin, şişme-büzülme davranışı gösterebilen süper soğurucu polimerler oldukları tespit edilmiştir. Buna ek olarak, süper soğurucu polimerler Union Green B gibi katyonik özellikteki boyarmaddeyi yüksek yüzdede adsorplayarak sulu çözeltiden başarıyla uzaklaştırmıştır. Sonuç: Sentezlenen çapraz bağlı polimerlerin suda yüksek şişme kapasitesine sahip oldukları, tekrarlanan şişme-büzülme davranışı gösterdikleri ve Union Green B boyarmaddesi için iyi bir adsorban oldukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to synthesize acrylamide-based hydrogels and semi-IPN hydrogels containing poly (ethylene glycol) using potassium 3-sulfopropyl methacrylate as co-monomer. Performing the characterization of hydrogels and semi-IPNs, it was aimed to investigate their swelling-shrinking behavior and adsorption properties. Material and Method: Hydrogels and semi-IPNs were synthesized by a free radical polymerization reaction in a solution medium in the presence of a chemical crosslinker, which is a well-known and frequently used method. Structural characterization of chemically cross-linked hydrogels using the Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR/ATR) method has been elucidated. Scanning electron microscopy (SEM) images were taken to obtain information about the network structure of hydrogel and semi-IPN hydrogels. Dynamic swelling tests at 25oC were applied to examine the swelling properties of the synthesized cross-linked hydrogel and semi-IPN hydrogels. In order to investigate the shrinkage behavior of the cross-linked structures, they were first allowed to swell at 25oC; Afterwards, they were dried at a constant temperature at 25oC. Results: When the obtained data are evaluated, it has been determined that the synthesized acrylamide/potassium 3-sulfopropyl methacrylate hydrogels and acrylamide/potassium 3-sulfopropyl methacrylate/poly(ethylene glycol) semi-IPNs are superabsorbent polymers that can show swelling-shrinkage behavior. In addition to that, superabsorbent polymers successfully removed cationic dye such as Union Green B from aqueous solution by adsorbing a high percentage. Conclusion: It can be said that the synthesized cross-linked polymers have a high swelling capacity in water, show repeated swelling-shrinkage behavior, and are good adsorbents for Union Green B dye.