Patellofemoral ağrı sendromu olan bireylerde izokinetik egzersizle birlikte Rus ve Aussie (Avustralyalı) akımların etkinliklerinin karşılaştırılması: Randomize kontrollü çalışma
Comparison of the efficiency of Russian and Aussie (Australian) streams with isokinetic exercise in individuals with patellofemoral pain syndrome: A randomized controlled study.
- Tez No: 784373
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKİM ÇITAK KARAKAYA, DOÇ. DR. MELDA PELİN YARGIÇ ÇELEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Patellofemoral Ağrı Sendromu, Ön Diz Ağrısı Sendromu, Elektrik Stimülasyon Tedavisi, Elektroterapi, Patellofemoral Pain Syndrome, Anterior Knee Pain Syndrome, Electrical Stimulation Therapy, Electrotherapy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Patellofemoral ağrı sendromu (PFAS) olan bireylerde izokinetik egzersiz (İE)'le birlikte Rus Akım (RA) ve Aussie (Avustralyalı) akımların (AA) etkinliğinin karşılaştırılması amacıyla randomize kontrollü klinik çalışma yapıldı. AA (n=16), RA (n=14), İE ve plasebo elektrik stimülasyon (pES) (n=15), İE (n=14) olarak 4 grup olmak üzere toplamda 59 hasta randomize edildi. Değerlendirmeler tedavi öncesi, ilk tedaviden hemen sonra, üç haftalık tedavi sonunda ve tedavi bitiminden üç hafta sonra olmak üzere toplam dört kez yapıldı. Olguların ağrı şiddetleri Patellofemoral Sendrom Ağrı Şiddet Skalası (PFSAŞS); performansa dayalı fonksiyonel durum Süreli Kalk Yürü Testi (SKYT) ve Merdiven İnip-çıkma Testi (MT); hasta bildirimli fonksiyonel durum; Anterior Diz Ağrı Skalası (ADAS), Tegner Aktivite Düzeyi (TAD), Lysholm Diz Skorlama Ölçeği (LDSÖ), Günlük Yaşam Uğraşlarına İlişkin Diz Testi (GYUİDT); yaşam kalitesi Kısa Form SF-36; ağrısız pasif ve aktif diz eklem hareket açıklığı ve Q açısı gonyometre; kuadriseps, hamstring ve gluteus medius kasları izokinetik kuvvetleri Cybex Humac Norm System (2009) cihazıyla değerlendirildi. Çalışma sonucunda dört grupta da tedavi sonrasında tedavi öncesine göre ağrı şiddetinde ve Q açısında azalma (p0.05). Tedavi öncesi erken tedavi sonrası ile takip dönemi ise benzer olduğu saptanmıştır (p>0.05). Çalışmanın sonuçları izokinetik egzersizlerin PFAS'li hastalarda etkili olduğunu, izokinetik egzersizlerle birlikte uygulanan orta frekanslı alternatif akımın anlamlı bir fark oluşturmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
A randomized controlled clinical study was conducted to compare the effectiveness of isokinetic exercise (IE) with Russian Stream (RA) and Aussie (Australian) currents (AA) in individuals with patellofemoral pain syndrome (PFAS). A total of 59 patients were randomized, including 4 groups as AA (n=16), RA (n=14), IE and placebo electrical stimulation (pES) (n=15), IE (n=14). Evaluations were made before treatment, immediately after the first treatment, at the end of three weeks of treatment, and three weeks after the end of treatment, a total of four times. Pain severity of the cases Patellofemoral Syndrome Pain Severity Scale (PFSASS); performance-based functional status Timed Up and Go Test (SKYT) and Stair Climbing Test (MT); patient-reported functional status; Anterior Knee Pain Scale (ADAS), Tegner Activity Level (TAS), Lysholm Knee Scoring Scale (LDSS), Knee Test for Activities of Daily Living (GYUIDT); quality of life Short Form SF-36; painless passive and active knee range of motion and Q angle goniometer; Quadriceps, hamstring and gluteus medius muscle isokinetic strengths were evaluated using the Cybex Humac Norm System (2009). As a result of the study, after treatment, pain intensity and Q angle decreased after treatment compared to pre-treatment (p0.05). Pre-treatment, early post-treatment and follow-up period were found to be similar (p>0.05). The results of the study showed that isokinetic exercises are effective in patients with PFPS, and medium frequency alternating current applied together with isokinetic exercises does not make a significant difference.