Covıd-19 pandemi döneminde yetişkin bağlanma stillerinin, alkol madde kullanımı ve sosyal medya bağımlılığı üzerindeki etkisi
The effect of adult attachment styles on alcohol substance use and social media addiction in the Covid-19 pandemic period
- Tez No: 784588
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP ÇAKICI ALPARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: bağlanma stilleri, alkol madde kullanımı, sosyal medya bağımlılığı, attachment styles, alcohol-substance use, social media addiction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı covid-19 pandemi döneminde yetişkin bağlanma stillerinin, alkol madde kullanımı ve sosyal medya bağımlılığı üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Araştırma 18-65 yaş aralığında 213 kadın, 217 erkek toplam 430 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara sırası ile, Bilgilendirilmiş Onam Formu, Demografik Bilgi Formu, Erişkin Bağlanma Biçimi Ölçeği, Michigan Alkolizm ve Madde Tarama Testi ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği Yetişkin Formu uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi için Eşleştirilmiş Örneklem t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Korelasyon Analizi ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre pandemi öncesi ve pandemi dönemindeki alkol madde kullanımı düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık saptanamamışken, pandemi dönemindeki sosyal medya bağımlılık düzeyleri pandemi öncesindeki döneme göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttmıştır. Katılımcıların yaş gruplarına ve medeni duruma göre sosyal medya bağımlılığı düzeylerinde anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. 18-35 yaş arasındaki grubun sosyal medya bağımlılığının 36-45 yaş ve 46-60 yaş arası gruptan anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Medeni duruma göre sosyal medya bağımlılığı düzeyinin bekar grupta, evli ve boşanmış gruptakilerden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Yaş gruplarına ve medeni duruma göre alkol madde kullanım düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Araştırmada sosyal medya kullanımı ile alkol madde kullanımı düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuş buna göre sosyal medya kullanımı arttıkça alkol madde kullanımının arttığı saptanmıştır. Bağlanma stilleri ile sosyal medya bağımlılığı ve alkol madde kullanımı düzeyleri arasındaki ilişkiye dair yapılan analizlerde güvensiz bağlanma biçimlerinden alınan puanlar arttıkça, sosyal medya bağımlılığı ve alkol madde kullanımı düzeylerinde anlamlı düzeyde artış bulunmuştur. Mevcut çalışmadan elde edilen sonuçlar literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of adult attachment styles on alcohol-substance use and social media addiction during the covid-19 pandemic period. The research was carried out with a total of 430 participants, 213 women and 217 men, between the ages of 1865. Informed Consent Form, Demographic Information Form, Adult Attachment Style Scale, Michigan Alcoholism and Substance Screening Test and Social Media Addiction Scale Adult Form were applied to the participants, respectively. Paired Sample t-Test, One-Way Analysis of Variance, Correlation Analysis and Multiple Linear Regression Analysis were used for the analysis of the obtained data. According to the findings obtained from the study, no significant difference was found between alcohol and substance use levels before and during the pandemic, while social media addiction levels during the pandemic period increased statistically significantly compared to the period before the pandemic. It was found that there was a significant difference in the levels of social media addiction according to the age groups and marital status of the participants. Social media addiction of the 18-35 age group was found to be significantly higher than the 36-45 age group and 46-60 age group. According to marital status, the level of social media addiction was higher in the single group than in the married and divorced groups. No significant difference was found in alcohol-substance use levels according to age groups and marital status. In the study, a positive and significant relationship was found between social media use and alcohol-substance use levels. In the analysis of the relationship between attachment styles and social media addiction and alcohol-substance use levels, as the scores obtained from insecure attachment styles increased, a significant increase was found in the levels of social media addiction and alcohol-substance use.The results obtained from the present study are discussed within the framework of the literature.