Uluslararası ilişkilerde siber saldırıların araç olarak kullanılması: Rusya kaynaklı siber saldırılar örneği
Use of cyber attacks as a tool in international relations: The case of cyber attacks from Russia
  1. Tez No: 784877
  2. Yazar: CANFİDAN KABAKCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Uluslararası İlişkiler, Defense and Defense Technologies, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: siber uzay, siber saldırı, siber güvenlik, uluslararası ilişkiler, Rusya Federasyonu, cyberspace, cyber attack, cyber security, international relations, Russian Federation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri ve Uygulamaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde“siber uzay”; siber strateji, siber güvenlik, siber savunma ve siber savaş gibi faaliyetleri kutsayan bir uzay tiyatrosu haline gelmiştir. Siber uzay, ilgili veya ilgili aktörlerin bir çıkar tarafından teşvik edildiği küresel arenaya benzetilen bir alandır. Böyle bir alandaki zorluk, düzeni uygulayacak merkezi bir otoritenin olmamasıdır. Nitekim yeni çatışma ve zorlama yöntemleri de 21. Yüzyılın çok yönlü ve çok aktörlü uluslararası sisteminde etkin tektonik değişimlere ve hatta gücün, kurumların ve devlet davranış normlarının yeniden yapılandırılmasına yol açabilir. Bu bağlamda, son 30-40 yıldır uluslararası ilişkilerde kimi devletlerin giderek daha fazla bel bağladığı dijital altyapıyı bozan veya yok eden zorlayıcı eylemler olarak nitelendirilebilecek siber uzay tabanlı siber saldırılar görülmektedir. Bu nevi zamansız, kuralsız ve sınırsız siber eylemler, devletler arası ilişkilerde yeni bir silah ve yaptırım aracı olma potansiyeline sahiptir. Bu çalışmanın amacı Rusya'nın siber saldırı stratejileri üzerinden uluslararası ilişkilerde siber saldırıların araçsallaştırılmasını incelemektir. Bu çalışma, siber uzayda artan insan etkileşiminin onu stratejik bir alan düzeyine yükselttiği ve dolayısıyla Uluslararası İlişkiler için teorik ve pratik zorluklar doğurduğu öncülüne dayanmaktadır. Çalışmanın giriş bölümü sonrasındaki birinci bölümünde genel bilgiler ve literatür çalışması hakkında bilgi sunulacak; ikinci bölümünde siber uzay, siber savaş ve siber saldırılarla ilgili kavramsal bir çerçeve sunulacak, üçüncü bölümde uluslararası ilişkilerde siber saldırıların araç haline dönüştürülmesi incelenecek, dördüncü bölümde ise Rusya kaynaklı siber saldırılar ve uluslararası ilişkilerde etkileri tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Today,“cyberspace”could be defined as a space theater that celebrates activities such as cyber strategy, cyber security, cyber defense and cyber warfare. Cyberspace is a space likened to the global arena in which interested or related actors are promoted by an interest. The challenge in such a field is the absence of a central authority to enforce order. As a matter of fact, new methods of conflict and coercion may also lead to effective tectonic changes and even restructuring of power, institutions and norms of state behavior in the multifaceted and multi-actor international system of the 21st century. In this context, cyber-space-based cyber attacks, which can be described as coercive actions that disrupt or destroy the digital infrastructure on which some states rely more and more in international relations, have been observed in the last 30-40 years. Such untimely, unregulated and unlimited cyber actions have the potential to be a new weapon and sanction tool in interstate relations. The aim of this study is to examine the instrumentalization of cyber attacks in international relations through Russia's cyber attack strategies. This study is based on the premise that increased human interaction in cyberspace elevates it to the level of a strategic domain and thus poses theoretical and practical challenges for international relations. Following introduction part, in the first part of the study a general information and literature work will be presented; then, a conceptual framework about cyber space, cyber war and attacks will be presented; in the third part, the transformation of cyber attacks into a tool in international relations will be examined, and in the fourth part, cyber attacks from Russia and their effects on international relations will be discussed.