Aydın adnan menderes üniversitesi tıp fakültesi parazitoloji laboratuvarına gelen ishalli olgularda blastocystıs spp. saptanması ve alt tiplerinin belirlenmesi
Detection of blastocystis positivity and subtypes in diarrhoeal cases admitted to aydin adnan menderes university faculty of medicine parasitology laboratory
  1. Tez No: 785431
  2. Yazar: EVREN TİLEKLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ERTABAKLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Alt tip, Aydın, Blastocystis, ishal, klinik bulgular, Aydin, clinical findings, Blastocystis, diarrhea, subtype
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi, Parazitoloji laboratuvarına çeşitli kliniklerden gönderilen ishalli olgularda Blastocystis pozitifliğinin saptanması ve alt tiplerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 200 ishalli dışkı örneği direkt mikroskobik (DM) inceleme ve polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemi ile Blastocystis açısından araştırılmıştır. Blastocystis alt tipleri ve allel çeşitliliği ribozomal RNA küçük alt ünite (SSU rRNA) geni kısmi sekanslarına göre belirlenmiştir. Blastocystis saptanan ve saptanmayan olgular demografik özellikleri, klinik bulguları ve Blastocystis alt tipleri açısından istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda 200 ishalli dışkı örneği DM yöntemi ile incelendiğinde 31 (%15,5), PZR yöntemi ile 35'inde (%17,5) Blastocystis pozitifliği saptanmıştır. Sekans analizi ile 33 örnekte Blastocystis alt tipleri belirlenmiş olup dağılımı; ST1 (n:10, %30,3), ST2 (n:4, %12,1) ve ST3 (n:19, %57,6) olarak bulunmuştur. Alt tiplerin allel çeşitliliği ayrı ayrı belirlenmiş ve ST1'in tamamında allel 4 (10/10), ST2'de allel 11 (2/4) ve allel 12 (2/4), ST3'de allel 34 (14/19), allel 36 (4/19) ve 38 (1/19) olduğu saptanmıştır. Blastocystis saptanan olgularda dispepsi ve bulantı-kusma semptomları istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,0025, p=0,0498). Ayrıca Blastocystis ST3 ile dispepsi arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (p=0,0039). Sonuç: İshalli olgularda Blastocystis'in saptanmasında PZR yönteminin DM yöntemine nazaran daha hassas olduğu belirlenmiştir. Çalışmamızda Blastocystis alt tipleri ile semptomlar arasında ilişki saptanmış olup daha ayrıntılı araştırmalara ihtiyaç olduğu görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to detect Blastocystis and subtypes in diarrhoeal cases sent from different clinics to Aydin Adnan Menderes University, Parasitology Laboratory. Material and Methods: A total of 200 stool samples with diarrhea were investigated by direct microscopy (DM) and polymerase chain reaction (PCR). Blastocystis subtypes were identified based on partial sequences of the ribosomal RNA small subunit (SSU rRNA) gene. Allele sequences have also been determined in Blastocystis subtypes. Demographic features and clinical findings of the cases were compared in terms of the presence of Blastocystis. In addition, the relationship between Blastocystis subtypes and clinical findings was evaluated. Results: Blastocystis was detected in 31 (15.5%) of 200 diarrheal stool samples by DM and in 35 (17.5%) by PCR method. According to the sequence analysis, Blastocystis subtype was determined in 33 samples and its distribution was found as ST1 (n:10, 30.3%), ST2 (n:4, 12.1%) and ST3 (n:19, 57.6%). Allele sequences of the subtypes were determined separately; allele 4 (10/10) in ST1, allele 11 (2/4) and allele 12 (2/4) in ST2, allele 34 (14/19), 36 (4/19) and 38 (1/19) in ST3. The symptoms of dyspepsia and nausea-vomiting were found to be statistically significant for positive Blastocystis infected cases (p=0,0025, p=0,0498). In addition, a significant relationship was found between ST3 of Blastocystis subtypes and dyspepsia (p=0,0039). Conclusion: In conclusion, the PCR method used in the detection of Blastocystis in diarrheal cases was found to be more sensitive than the DM method. Due to the relationship between Blastocystis subtypes and symptoms, it was concluded that more detailed studies are needed.