Ters-yüz sınıf öğretim yönteminin hemşirelik öğrencilerinin bilgi ve beceri düzeylerine etkisi
The effect of flipped classroom teaching method on nursing students' knowledge and skill levels
  1. Tez No: 785924
  2. Yazar: NESRİN OĞURLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLENGÜN TÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Başarı, Beceri, Bilgi, Hemşirelik Eğitimi, Ters Yüz Sınıf Öğretim Yöntemi, Achievement, Flipped Classroom Teaching Method, Knowledge, Nursing Education, Skill
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu araştırma, ters-yüz sınıf öğretim yönteminin hemşirelik öğrencilerinin yaşam bulgularına ilişkin bilgi ve beceri düzeylerine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, randomize kontrollü deneysel olarak, 2021-2022 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik Esasları dersi kapsamında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini deney grubunda 74, kontrol grubunda 82 olmak üzere toplam 156 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada yaşam bulgularına ilişkin ders konuları deney grubuna ters yüz sınıf öğretim yöntemiyle, kontrol grubuna ise geleneksel öğretim yöntemiyle verilmiştir. Veriler, yaşam bulgularına ilişkin, Öğrenci Tanıtıcı Bilgi Formu, Teorik Bilgi Değerlendirme Formu ve Beceri Kontrol Listeleri ile toplanmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencileri bilgi ve beceri öğrenme düzeyleri açısından karşılaştırılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler Pearson ki-kare, Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortancası 19 olup, %66,7'si kadındır. Öğrencilerin hemşirelik eğitimi için internet kaynaklarından faydalanma durumu deney grubunda % 97,3, kontrol grubunda % 92,7'dir. Ters yüz sınıf öğretim yöntemi uygulanan deney grubundaki öğrencilerin yaşam bulgularına ilişkin, teorik bilgi puan ortalaması 82,16/±8,74, beceri puan ortalaması 85,23/±10,19 ve genel başarı puan ortalaması 83,55/±8,52'dir. Kontrol grubundaki öğrencilerin yaşam bulgularına ilişkin, teorik bilgi puan ortalaması 71,03/±11,78, beceri puan ortalaması 75,62±13,36 ve genel başarı puan ortalaması 73,43/±11,16'dır. Deney grubundaki öğrencilerin yaşam bulguları ünitesine ilişkin teorik bilgi, beceri ve genel başarı puan ortalamalarının kontrol grubu öğrencilerinden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır (p0,05). Sonuç: Ters yüz sınıf öğretim yönteminin öğrencilerin teorik bilgi, beceri ve genel başarı puanlarını arttırdığı sonucuna varılmıştır. Hemşirelik eğitiminde ters yüz sınıf öğretim yönteminin kullanımının yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was conducted to evaluate the effect of flipped classroom teaching method on nursing students' knowledge and skill levels regarding vital signs. Material and Methods: The research was carried out as a randomized controlled experiment in the spring semester of the 2021-2022 academic year, within the scope of the Nursing Fundamentals course of Aydın Adnan Menderes University Nursing Faculty. The sample of the study consisted of a total of 156 students, 74 in the experimental group and 82 in the control group. In the study, course topics related to vital signs were given to the experimental group with the flipped classroom teaching method, and to the control group with the traditional teaching method. Data were collected with Student Descriptive Information Form, Theoretical Knowledge Evaluation Form and Skill Checklists regarding vital signs. Experimental and control group students were compared in terms of their knowledge and skill learning levels. Descriptive statistics Pearson chi-square, Mann-Whitney U and Kruskal Wallis tests were used in the analysis of the data. Results: The median age of the students participating in the research is 19, and 66.7% of them are women. Students' use of internet resources for nursing education was 97.3% in the experimental group and 92.7% in the control group. Regarding the vital signs of the students in the experimental group to whom the flipped classroom teaching method was applied, the mean theoretical knowledge score was 82.16/±8.74, the average skill score was 85.23/±10.19, and the overall achievement score was 83.55/±8.52 is . Regarding the vital signs of the students in the control group, the mean theoretical knowledge score was 71.03/±11.78, the skill score average was 75.62±13.36, and the overall achievement score average was 73.43/±11.16. It was determined that the theoretical knowledge, skills and general achievement mean scores of the students in the experimental group regarding the vital signs unit were statistically significantly higher than the students in the control group (p0.05). Conclusion: It was concluded that the flipped classroom teaching method increased the students' theoretical knowledge, skills and general achievement scores. It is recommended to popularize the use of flipped classroom teaching method in nursing education.