Osmanlı ve İngiliz idaresinde Kıbrıs'ta medreseler
- Tez No: 786732
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EFDAL ÖZKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Eğitim Tarihi, Kıbrıs Medreseleri, Kıbrıs Müderrisleri, Kıbrıs Vakıfları, Osmanlı Dönemi Medrese, İngiliz Dönemi Medrese, Cyprus Education History, Cyprus Madrasas, Cyprus Mudarris, Cyprus Waqfs, Ottoman Period Madrasas, British Period Madrasas
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
1571 yılında Osmanlı egemenliğine giren Kıbrıs'ta, adanın gelişmesi, huzuru ve refahı adına birçok çalışma yapıldığı, askeri teşkilatın yanı sıra ilmiye teşkilatının da adada hızla oluşturulduğu, adalet ve yargı mekanizmasının tesis edildiği ve eğitimle ilgili pek çok faaliyetin yapıldığı görülmektedir. İlki 1573 yılında olmak üzere, adada Osmanlı idaresi döneminde dokuz medrese açılmıştır. Bu medreselerin mevkuf olduğu vakfiye şartlarında, müderrise ve talebelere verilecek ücretler belirlenmiştir. Müderris ücretlerinden ve müderrislere verilen beratlardan yola çıkarak, Kıbrıs medreselerinin genel olarak Hâşiye-i Tecrîd seviyesinde medreseler olduğu görülmektedir. Kıbrıs'ta, medreselerle başlayan eğitim faaliyetleri, Osmanlı döneminde Kıbrıs'ın yalnızca bir sürgün adası olmadığını açıkça desteklemektedir. 1878 yılında İngiltere'ye kiralanan ve 1914 yılında İngiltere tarafından ilhak edilen ada, 1960 yılına kadar İngiliz idaresi altında kalmıştır. Kıbrıs'ta medreseler İngiliz idaresi döneminde de eğitim faaliyetlerini sürdürmüştür. Hatta Türkiye Cumhuriyeti'nde 3 Mart 1924'te Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile medreseler kapatılmasına rağmen, Kıbrıs'ta 1948 yılına kadar medreselerin varlığının devam ettiği görülmüştür. İngiliz idaresi altında olsa dahi Osmanlı Devleti'ndeki birçok uygulamadan etkilenen Kıbrıs Türk halkı, Türkiye'de medreseler kapatılmış olmasına rağmen, medreseleri kapatma girişiminde bulunmamıştır. Bunun bir sebebi de, Kıbrıs'taki medreselerde, Türkiye'deki medreselerin kapatılma sebeplerinin yer almayışı olduğu düşünülmektedir. Zira, medreseler ya da medrese talebeleri arasında siyasallaşma ya da tarikatlaşma gibi farklı yapılanmaların bulunmadığı görülmektedir. Anadolu'dan birçok müderris ve medrese talebesi, çeşitli sebeplerle adaya sürgüne gönderilirken, Kıbrıs Şer'iye Sicilleri'nde Kıbrıs'taki medrese müderrisleri veya talebeleri aleyhinde herhangi bir sürgün ya da benzeri bir hükme rastlanmamıştır. Osmanlı ilmiye teşkilatının bir unsuru olan medreseler, Kıbrıs'ta da vakıflar aracılığıyla faaliyet göstermiş ve İngiliz idaresi altında da eğitim ve öğretime devam ederek 1948 yılına kadar sayıları azalarak faaliyet göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Cyprus is governed by Ottomans as of 1571. After the conquest, many studies were carried out in the name of development, peace and prosperity of the island y Ottomans. As well as establishing the military organization on the island, also“ilmiye”organization was established in a very short time including judicial mechanism and educational organization. First madrasa was established in 1573, and totally 9, on the island during the Ottoman rule. Main financial sources of mudarris (madrasa teacher) and students were waqfs and the amount of salaries were determined under the waqfs conditions, as well as the other needs of madrasas such as maintenance and construction. Based on the mudarris salaries, it is understood that the Cyprus madrasas were at“Haşiye-i Tecrid”(elemantary) level. Educational activities that are started with madrasas in Cyprus, is clearly supports that Cyprus was not only an island of exile during the Ottoman period, as thought generally. The island remained under British rule from 1878 to 1960. Educational activities of madrasas are continued during the British period. Despite the closure of madrasas with a law named Tevhid-i Tedrisat Kanunu on March 3, 1924 in Turkey, existence of madrasas in Cyprus continued until 1948. While Turkish Cypriots affected in many regulations of the Ottoman Empire and the Turkey, as a successor of Ottomans, none of serious attempt has seen to close madrasas during British rule. The main reasons for closing madrasas in Turkey was never existed in Cyprus, such as politicization or sectarianism between madrasas or madrasa students. While many mudarris or madrasa students from Anatolia were sent to exile for various reasons to island, no exile or similar verdict was found in Cyprus Judical Records. The madrasas, as an element of the Ottoman“ilmiye”organization, subsidised through waqfs for providing educational activities and subsidies are continued by waqfs under the British rule until 1948.