Türkiye martes pinel, 1792 (mammalia: carnivora) cinsinin ekolojisi, biyolojisi ve taksonomik durumu
Ecology, biology and taxonomical status of genus martes pinel, 1792 (mammalia: carnivora) in Turkey
- Tez No: 78767
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Martes martes, Martes foina, ekoloji, biyoloji, taksonomi, Türkiye, Martes martes, Martes foina, ecology, biology, taxonomy, Turkey
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Türkiye'deki sansarların taksonomi, ekoloji ve biyolojileri ile ilgili araştırmalar yapmak üzere, 1994 ve 1998 yıllan arasında arazi çalışmaları yapılmış ve toplam 75 sansar örneği toplanmıştır, örneklerden biri, nesli tehlike altında bulunan Martes martes (Ağaç sansan)'e, kalan 74'ü ise, Martes foina (Kaya sansan)'ya aittir. Örneklerin yaş tayinleri yapılarak iç ve dış karakter ölçüleri alınmış, yaş grupları ve yaş gruplarındaki eşeyler arasında, istatistiki önemde farklılık kontrolü yapılmıştır. Literatür verileri ile örneklerin verileri karşılaştırılmış ve Türkiye'de her iki türün nominatif formlarının yaşadıkları saptanmıştır. Türlerle ilgili ayırıcı özellik, ekolojik, biyolojik ve taksonomik özellikler, ölçüler ve örneklerin alındıkları yerlerin kayıtlan verilmiştir. Her iki türün korunmalarına ait önlemler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Field studies were completed from 1994 to 1998 to research the taxonomy, ecology and biology of the martens in Turkey and total 75 specimens were collected. Of 75 specimens, one is Martes martes (Pine marten) which is endangerous species and 74 specimens are Martes foina (Beech marten). Ages of samples and measurement of external and cranial characteristics of them were taken, also age groups and sexual differences between the age groups were tested according to statistical significant. Data of our samples were compared with literature data and it was found that nominative form of both species live in Turkey. Diagnostic characters, of ecological, biological and taxonomical characteristics, measurements and collecting localities of taxa were given. For both species protection activities were determined.