Yenidoğan hastalarda eritrosit transfüzyonunun doku oksijenasyonuna etkisi
Erythrocyte transfusion in newborn patients effect on tissue oxygenation
- Tez No: 789507
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL ATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ori, PVI, SPO2, SPHB, Yenidoğan, Ori, PVI, SPO2, SPHB, Newborn
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip ve tedavi edilirken alınan rutin hemogram tetkikinde hemoglobin konsantrasyonu düşüklüğü tespit edilip eritrosit transfüzyonu yapılmış hastaların, transfüzyon öncesinde ve sonrasında Masimo Rad-97pulse oksimetre cihazıyla ölçülen nabız, oksijen saturasyonu, hemoglobin, PVI ve Ori değerleri karşılaştırılmış ve eritrosit transfüzyonunun oksijenizasyona etkisi araştırılmıştır. Çalışmaya Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde 2021-2022 yılları arasında tedavi gören ve rutin hemogram tetkikinde hemoglobin konsantrasyonu düşüklüğü tespit edilip eritrosit transfüzyonu yapılmış hastaların incelendiği bu çalışmaya 49 hasta dahil edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; Çalışmaya katılım sağlayan, bebeklerin önce ve sonra ölçülen SpO2 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiş, bebeklerin sonradan ölçülen SPHB değerlerine ait ortalama değerin önceden ölçülen SPHB değerlerine ait ortalamadan daha yüksek olduğu, önce ve sonra ölçülen Ori değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı, önce ve sonra ölçülen PVI değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olduğu, hastaların sonra ölçülen PVI değerleri ölçüm puanlarının, önce ölçülen ölçüm puanlarına göre daha yüksek olduğu, önce ve sonra ölçülen Nabız değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı, SpO2 ve Ori değerleri arasında istatistiksel olarak pozitif yönde orta dereceli anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the pulse, oxygen saturation, hemoglobin, PVI and Ori values measured with the Masimo Rad-97pulse oximetry device before and after the transfusion of the patients who were found to have low hemoglobin concentration in the routine hemogram examination taken during their follow-up and treatment in the neonatal intensive care unit were compared and the results of the erythrocyte transfusion were compared. The effect on oxygenation was investigated. The study was carried out in the Pediatric Neonatal Intensive Care Unit of Harran University Medical Faculty Hospital. 49 patients were included in this study, in which patients who were treated between 2021-2022 and who had low hemoglobin concentration in routine hemogram examination and had erythrocyte transfusion were examined. According to the findings obtained from the study; No statistically significant difference was found between the SPO2 values measured before and after the babies participating in the study, a statistically significant difference was found between the values measured before and after. There is no statistically significant difference between the Ori values measured before and after, there is a statistically significant difference between the PVI values measured before and after, the PVI values measured after the patients' measurement scores are higher than the before and after measurement scores. It was determined that there was no statistically significant difference between the measured Pulse values, and there was a statistically positive moderately significant relationship between the SPO2 and Ori values.