Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanlık öğrencilerinin çocuk istismarı ve ihmali konusunda bilgi ve farkındalık düzeyleri
Knowledge and awareness levels of zonguldak Bülent EcevitUniversity Medical Faculty Medical residentst on child abuse and neglect
- Tez No: 790009
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT DEMİRCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çocuk istismarı, Çocuk ihmali, Tıpta uzmanlık öğrencileri, Bilgi ve farkındalık, Child abuse, Child neglect, Medical residents, Knowledge and awareness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanlık öğrencilerinin çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve risklerini tanıma durumunu, konu ile ilgili bilgi düzeylerini, olası vakalara yaklaşımlarını, bunların sosyo-demografik verilerle olan ilişkisini değerlendirmekle beraber hekimlerin tanı, bildirim ve önleme konularında duyarlılıklarının arttırılması, eğitim ihtiyaçlarını belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, 01.09.2022 – 20.10.2022 tarihleri arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görev yapan tıpta uzmanlık öğrencileri ile anket yoluyla yapılmıştır. Tanımlayıcı tipte kesitsel bir araştırmadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve "Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerinin Tanılanmasına Yönelik Ölçek Formu'' kullanılmıştır. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemle analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmamızda katılımcıların %52,2'sinin tıp fakültesi mezuniyet öncesi çocuk istismarı ve ihmali konularında eğitim aldığı, eğitim alanların %74,5'inin aldığı eğitimi yeterli bulmadığı görülmüştür. Eğitim alan katılımcıların çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve risklerinin tanımada eğitim almayan katılımcılara oranla bilgi düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Çocuk istismarı ve ihmali ile karşılaşan hekimlerin %35,1'inin bildirim konusunda çekimser davrandığı görülmüştür. Sonuç: Çalışmamıza katılan hekimlerin çocuk istismarı ve ihmali konularında bildirim ve vaka yaklaşımı gibi bazı alanlarda bilgi ve farkındalık eksiklikleri olduğu saptanmıştır. Hekimlerin gerek mezuniyet öncesi derslerle gerekse mezuniyet sonrası planlanan hizmet içi eğitimlerle çocuk istismarı ve ihmali gibi tanısı zor, atlanması kolay bir konuda yeterli bilgi ve farkındalığa ulaşmaları sağlanmaya çalışılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to evaluate the status of recognizing the symptoms and risks of child abuse and neglect of Zonguldak Bülent Ecevit University Medical Faculty specialty students, their level of knowledge on the subject, their approach to possible cases, their relationship with socio-demographic data, and to increase the sensitivity of physicians on diagnosis, notification and prevention, training determining their needs. Materials and Methods: The research was conducted through a questionnaire with medical residents working at Zonguldak Bülent Ecevit University Medical Faculty Hospital between 01.09.2022 and 20.10.2022. It is a descriptive cross-sectional study. Personal information form and“Scale Form for Diagnosing the Symptoms and Risks of Child Abuse and Neglect”were used as data collection tools in the study. The obtained data were analyzed with the appropriate statistical method. Results: In our study, it was seen that 52.2% of the participants received training on child abuse and neglect before graduation at the medical school, and 74.5% of the trainees did not find the education they received sufficient. It was found that the knowledge level of the participants who received training in recognizing the symptoms and risks of child abuse and neglect was higher than the participants who did not receive training. It was observed that 35.1% of the physicians who encountered child abuse and neglect were reluctant to report. Conclusion: It has been determined that the physicians participating in this study lack knowledge and awareness in some areas such as reporting and case approach on child abuse and neglect. It should be tried to ensure that physicians reach sufficient information and awareness on a difficult to diagnose and easy to miss subject such as child abuse and neglect, both through pre-graduate courses and in-service trainings planned after graduation.