Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırma görevlisi hekimlerin eğitim düzeyini etkileyen faktörlerin çalışma hayatına etkisi
The effects of factors affecting the educational level of Trakya University Medical Faculty residents on working lives
  1. Tez No: 790121
  2. Yazar: ERTAN YURDAKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma görevlisi, iş doyumu, tıpta uzmanlık eğitimi, Resident physican, job satisfaction, medical residency training
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Uzun ve yorucu bir süreç olan uzmanlık eğitimi, içerisinde hem eğitim ve araştırmayı barındıran hem de uygulama pratiği bulunan, gelişen ve sürekli yenilenen tıp eğitiminde günceli yakalamanın zorunlu olduğu sistematik bir öğrenim sürecini kapsamalıdır. Çalışmamız, Trakya Üniversitesi tıp fakültesindeki araştırma görevlisi hekimlerin eğitim düzeylerini etkileyen durumlar tespit edilmekte ve bu durumların çalışma hayatlarına etkilerini incelemektedir. Çalışmamız 1 Şubat ve 31 Mayıs 2022 tarihleri arasında 270 asistan hekimle yüz yüze görüşülerek yapılmıştır. Kesitsel tipte yapılan, hazırlanan çalışmamız, asistanların sosyodemografik verilerini, eğitim aldıkları bölümle ilgili soruların, Minnesota İş Doyum ölçeğinin yirmi soruluk kısa formu kullanarak, toplamda elli beş soruluk anket yapılarak çalışma hayatlarına etkilerini ortaya koymaktadır. Katılımcıların 270 kişinin %50,4'ü erkek, %49,6'sı kadın olmakla birlikte toplam yaş ortalaması 28,44±2,64 olduğu saptanmıştır. Hekimlerin yaşam koşullarından tümüyle memnun olan %2,6'iken, hiç memnun olmayan %15,6 oranında tespit edilmiştir. Minnesota İş Doyum puanları, genel doyum ortalaması 2,97±0,63, içsel doyum 3,14±0,67, dışsal doyum 2,72±0,70 olarak bulunmuştur. Çalışmamızda cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı, eğitim süresi ile iş doyumu arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Yaşın sadece dışsal doyumla çok zayıf ilişkisi bulunmuş, genel ve içsel doyumla ilişki saptanmamıştır. En yüksek iş doyumu temel tıp bölümleriyken, en düşük iş doyumuna sahip cerrahi tıp bölümleri olmuştur. Eğitim birimine göre alınan genel ve dışsal iş doyum puanları arasında anlamlı ilişki bulunurken, içsel doyum puanı ile anlamlı ilişki bulunmamıştır. Asistan hekimlerin uzmanlık eğitimi aldığı bölümlerde, öğreticileriyle daha çok zaman geçirme, pratik uygulamalarda bulunma, akademik ve bilimsel faaliyetlere katılma süreleri arttıkça, tez çalışmasını akademik bulma oranı arttıkça, eğiticilerine geri dönüş sağlayabildikçe, eğitim hedefinin ön planda tutulduğu durumlarda iş doyumlarının yüksek olduğu görülmüştür. Uzmanlık eğitiminde, gelişmiş ülkelerin eğitim standartlarını yakalamayı amaçlanmalı, asistan hekim merkezli kendi bilgi ve becerilerini geliştirebilecek imkânlar sağlanmalı, düşük ücret, yoğun iş yükü ve benzeri olumsuzluklar en aza indirerek, daha yüksek iş doyumu ve daha yüksek hizmet kalitesi elde edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Specialization training, which is a long and tiring process, should cover a systematic learning process that includes both education and research and practice, in which it is imperative to keep up to date in developing and constantly renewed medical education. Our study identifies the situations that affect the education levels of the research assistant physicians in the medical faculty of Trakya University and examines the effects of these situations on their working life. Our study was conducted by face-to-face interviews with 270 residents between February 1 and May 31, 2022. Our cross-sectional study reveals the effects of the sociodemographic data of the residents, the questions about the department they received education, on their working lives by using the 20-question short form of the Minnesota Job Satisfaction Scale, by conducting a questionnaire with a total of fifty-five questions. While 50.4% of the 270 participants were male and 49.6% were female, the mean age was 28.44±2.64. While it was determined that 2.6% were completely satisfied with the living conditions of the physicians, 15.6% were not at all satisfied. Minnesota Job Satisfaction scores were found to be 2.97±0.63 for general satisfaction, 3.14±0.67 for intrinsic satisfaction, and 2.72±0.70 for extrinsic satisfaction. In our study, no significant difference was found between gender, marital status, number of children, duration of education and job satisfaction. Age was only weakly associated with extrinsic satisfaction, and no relationship was found with general and intrinsic satisfaction. While basic medicine departments have the highest job satisfaction, surgical medicine departments have the lowest job satisfaction. While there was a significant relationship between the general and external job satisfaction scores according to the education unit, no significant relationship was found with the internal satisfaction score. It has been observed that in the departments where resident physicians receive specialty training, the time to spend more time with their instructors, to engage in practical applications, to participate in academic and scientific activities increases, the rate of finding the thesis work as academic, and providing feedback to their trainers, and in cases where the educational goal is kept at the forefront, their job satisfaction is high. In specialty education, it should be aimed to catch up with the education standards of developed countries, opportunities should be provided to develop their own knowledge and skills centered on the assistant physician, higher job satisfaction and higher service quality should be obtained by minimizing low wages, heavy workload and similar negativities.