Gastrointestinal sistem tutulumu olan behçet hastalarında aksiyal spondiloartrit sıklığı ile spondiloartrit ilişkili semptom ve bulguların değerlendirilmesi
- Tez No: 790234
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEN HATEMİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Behçet Sendromu, gastrointestinal sistem tutulumu, aksiyal spondiloartrit, Behçet's Syndrome, gastrointestinal system involvement, axial spondyloarthropathy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: İnflamatuar bağırsak hastalığında aksiyel spondiloartrit sıklığı artmıştır. Ancak Behçet sendromu hastalarında yapılan kontrollü çalışmalarda böyle bir artış saptanmamıştır. Behçet hastalarının inflamatuar bağırsak hastalarına birçok açıdan benzerlik gösteren bir alt grubu olan gastrointestinal sistem tutulumlu Behçet hastalarında aksiyal spondiloartrit sıklığının artmış olup olmadığını anlamak için bu grubu sadece mukokütanöz ve/veya eklem tutulumu olan Behçet sendromu hastaları ile karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu amaçla 71 gastrointestinal sistem tutulumu olan Behçet hastası ve 76 mukokütanöz ve/veya eklem tutulumlu Behçet hastasına ASAS'ın aksiyal spondiloartropati kriterleri uygulandı. Son 3 ayda kronik bel/sırt ağrısı tarifleyen 45 yaşından küçük hastalardan HLA-B27, CRP düzeyi, sakroiliak grafi ve sakroiliak MR istendi. Sakroiliak eklem grafileri ve MR görüntülemeleri 2 radyolog tarafından hastaların tanılarına, klinik bulgularına ve birbirlerinin değerlendirmelerine kör olarak değerlendirildi. Bulgular: ASAS'ın aksiyal spondiloartrit kriterleri ile her iki gruptaki toplam 147 hastanın 9'unda (%6,1) aksiyal spondiloartrit saptandı. 71 gastrointestinal sistem tutulumu olan Behçet hastasının 5'inde (%7,0), 76 mukokütanöz/eklem tutulumu olan Behçet hastasının 4'ünde (%5,3) aksiyal spondiloartrit mevcuttu (p=0,739). HLA-B27 pozitifliği sıklığı gastrointestinal sistem tutulumu olan Behçet hastalarında %4,3, mukokütanöz/eklem tutulumu olan Behçet hastalarında ise %6,7 idi. Gastrointestinal sistem tutulumu olan Behçet hastalarında semptomatik veya asemptomatik olarak görüntülemelerde saptanan sakroiliit sıklığı %5,6 idi. Sonuç: Gastrointestinal sistem tutulumlu Behçet hastalarında aksiyal spondiloartrit sıklığı sadece mukokütanöz ve/veya eklem tutulumu olan Behçet hastalarından daha fazla bulunmadı. Gastrointestinal tutulumlu Behçet hastalarında genel popülasyondaki prevalansın üzerinde bir aksiyal spondiloartrit oranı görünmesine rağmen bu oran daha önce diğer inflamatuar bağırsak hastalarında bildirilen kadar yüksek bulunmadı. Bu bulgular Behçet sendromu'nda gastrointestinal tutulumun klinik olarak Crohn hastalığına önemli benzerlikler göstermesine rağmen patogenezde farklı mekanizmaların rol oynuyor olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Behçet's syndrome patients with gastrointestinal system involvement share many clinical features with inflammatory bowel diseases, especially Crohn's disease. There is a well known association between axial spondyloarthritis and inflammatory bowel diseases. However, such an association was not observed in controlled studies with Behçet's syndrome. We aimed to test whether a subgroup of Behçet's syndrome patients with gastrointestinal involvement may have an increased frequency of axial spondyloarthritis compared to Behçet's syndrome patients with only mucocutaneous and/or joint involvement. . Material and Methods: ASAS classification criteria for axial spondyloarthritis was applied to 71 Behçet's syndrome patients with gastrointestinal system involvement and 76 Behçet's syndrome patients with only mucocutaneous and/or joint involvement. HLA-B27, CRP level, sacroiliac X-ray and sacroiliac MRI were requested from patients younger than 45 years of age who had chronic back pain during the last 3 months. Sacroiliac joint radiographs and MR imaging were evaluated by 2 radiologists blinded to the diagnosis, clinical findings and evaluations of each other. Results: Axial spondyloarthritis according to ASAS criteria was detected in 9 (6.1%) of the total 147 patients in both groups. Axial spondyloarthritis was present in 5 (7.0%) of 71 Behçet's syndrome patients with gastrointestinal system involvement and 4 (5.3%) of 76 Behçet's syndrome patients with only mucocutaneous/joint involvement (p=0,739). The frequency of HLA-B27 positivity was 4.3% in Behçet's syndrome patients with gastrointestinal system involvement and 6.7% in Behçet's syndrome patients with only mucocutaneous/joint involvement. The frequency of sacroiliitis on imaging in Behçet's patients with gastrointestinal system involvement, irrespective of having back pain or not, was 5.6%. Conclusion: Frequency of axial spondyloarthritis was not increased among Behçet's syndrome patients with gastrointestinal involvement compared to patients with only nucocutaneous and/or joint involvement. Although the frequency of axial spondyloarthritis in Behçet's patients with gastrointestinal system involvement was higher than the prevalence in the general population, it was not as high as that reported in patients with inflammatory bowel diseases. This finding suggest that despite clinical similarities between the two conditions, the pathogenetic mechanisms playing role in inflammatory bowel diseases amd gastrointestinal Behçet's syndrome may be different.