Millet Kütüphanesi Ali Emîrî Manzum 720'de kayıtlı Mecmû'â-i Kasâ'id ve Tevârih (İnceleme-tenkitli metin)
Millet Kütüphanesi Ali Emîrî Manzum num. 720, Mecmû'â-i Kasâ'id ve Tevârih (Analysis-critical text)
  1. Tez No: 795335
  2. Yazar: ALEYNA AGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ZÜLFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mehmet Şerif Efendi, Mecmua, Kasâ'id, Kıt'a, Tevarih, Clasic Turkish Literature, Mehmed Şerif Efendi, Magazine, Kasaid, Kıt'a, Tevarih
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Osmanlı Devleti'nin seksen üçüncü şeyhülislamı olan Şerif Efendi, kadılık, kazaskerlik ve şeyhülislamlık vazifelerinde bulunmuştur. Arapça ve Farçaya hakim Şerif Efendi ilmi yönünün yanında edebiyata da ilgilidir. Babası Es'ad Efendi ve kardeşi Fıtnat Hanım gibi kendisi de şiir yazmıştır ve günümüze ulaşmış bir Divan'ı mevcuttur. Şerif Efendi'nin mevcut siyasi konumu ve sanata olan ilgisi sebebiyle şairler tarafından kendisine şiirler sunulmuştur. Bu çalışmaya konu olan mecmua, Şerif Efendi için yazılan şiirlerden oluşmaktadır. Bu çalışmada mecmua hakkında genel bilgiler verilmiş, çalışmaya konu olan Millet Kütüphanesi Ali Emiri Manzum Koleksiyonu'nda 720 numarada kaytlı mecmua şekil ve muhteva açısından incelenmiş, son olarak metinde yer alan Dîvân sahibi şairlerin şiirleri divanlarıyla karşılaştırılarak metnin transkripsiyonu tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Şerif Efendi who was the 83rd Sheyhu'l-Islam of Ottoman Empire served as a judge, a kazasker and a sheyhu'l-islam. Şerif Efendi who mastered Arabis and Persian also took an interest in literature besides his science career. He wrote poems just like his father Es'ad Efendi and his sister Fıtnat Hanım and has a Divan which has made it to this day. Poets dedicated poems to Şerif Efendi because of his political position and his interest in art. The magazine that was anlyzed in this thesis consists of poems written for Şerif Efendi. İn this thesis general information was given about the magazine, the magazine which makes up the subject of this thesis and is registered under the number 720 in Millet Library Ali Emîrî Manzum Collection was analyzed in terms of form and content, finally the transcription of the text was completed by comparing the poems of Dîvân owning poets mentioned in the text to their Dîvâns.