Deneysel yanık modeli oluşturulan ratlarda kablosuz mikroakım stimülatörü (KMS) kullanımının yara iyileşmesi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of wireless microcurrent stimulator (WMCS) on wound healing in rats with experimental burn model
- Tez No: 797310
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ENVER AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: yanık, yara, kablosuz mikroakım stimülatörü, inflamasyon, burn, wound, wireless microcurrent stimulator, inflammation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, deneysel yanık modeli oluşturulmuş ratlarda KMS'nin yanık yarası iyileşmesi üzerine olan etkilerinin araştırılmasıydı. Gereç ve Yöntem: Deneyde 20 adet Wistar Albino cinsi rat kullanıldı ve ratlar rastgele 2 gruba ayrıldı. Daha sonra her iki grupta da ratların sırt bölgelerinde 2 adet 10 cm2 genişliğinde 2. derece dermal yanık oluşturuldu. Grup 1(n=10): kontrol grubu, herhangi bir tedavi uygulanmadı. Grup 2(n=10): tedavi grubu, 3 hafta boyunca haftada 3 gün KMS tedavisi uygulandı. Her bir seans 45 dakika sürdü. Akım 1.5 mikroampere ayarlandı. Sol taraftaki yanık alanı histopatolojik inceleme için kullanıldı. 3., 7. ve 17. günlerde insizyonel biyopsi alındı. 4 parametre değerlendirildi. (inflamasyon, fibroblastik aktivite, neo-anjiogenez ve epitelizasyon) Sağ taraftaki yanık alanı makroskopik inceleme için kullanıldı. 2 parametre değerlendirildi. (toplam nekrotik alan, iyileşme süresi) Bulgular: Tedavi grubunda 17. günde daha az inflamasyon saptandı. Fibroblastik aktivite ve anjiyogenez için her iki grup arasında fark bulunmadı. Tedavi grubunda 17. günde epitelizasyon saptandı. Nekroz alanları her iki grupta da benzerdi. İyileşme süresi tedavi grubunda daha kısaydı. Sonuç: KMS, rat yanık modelinde yanık bölgesindeki inflamasyonu azaltmakta ve yara iyileşmesini hızlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to search the effects of WMCS on burn wound healing in rat burn model. Materials and Methods: 20 Wistar Albino rats were used during experiment, and rats were divided into 2 groups randomly. Then two 10 cm2 wide 2nd degree cutaneous burn wound were created in back areas of rat in both group. Group 1(n=10): control group, no treatment was applied. Group 2(n=10): treatment group, WMCS treatment was applied 3 days a week for 3 weeks. Each session lasted 45 minutes. Current was set at 1.5 microamperes. Burn area on left side was used for histopathological examination. Incisional biopsy was taken on days 3, 7 and 17. 4 parameters were evaluated. (inflammation, fibroblastic activity, angiogenesis, epithelialization) Burn area on the right side was used for macroscopic examination. 2 parameters were evaluated. (total necrotic area, recovery time) Findings: Less inflammation was detected on the 17th day in the treatment group. There was no difference between the two groups for fibroblastic activity and angiogenesis. Epithelialization was detected on the 17th day in the treatment group. The area of necrosis in both groups was similar. Recovery time was shorter in the treatment group. Results: WMCS reduces inflammation in the burn area and accelerates wound healing in rat burn model.