Suya dayalı ekosistem servislerinin mekânsal planlama sürecine entegrasyonu: Silifke örneğinde yeşil altyapı yaklaşımı
Integration of water-based ecosystem services into the spatial planning process: A green infrastructure approach in the case of Silifke
  1. Tez No: 797859
  2. Yazar: MEHMET ALİ DERSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ALPHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekosistem Servisleri, Yeşil Altyapı, Kentsel Yağmur suyu, Ecosystem Services, Green Infrastructure, Urban Rainwater harvesting
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Küresel iklim değişikliğinin göstergesi olan ekstrem iklim olaylarından en çok etkilenen yerlerden birini kentsel alanlar oluşturmaktadır. Büyük çoğunluğu kentlerde yaşayan günümüz toplumları için ise en belirleyici zorlukların başında sağlıklı ve yaşanabilir kentlerin yaratılması gelmektedir. Sağlıklı ve yaşanabilir bir kent yaratılması için kentsel yağmur suyunun etkin yönetilebilmesi hayati önemdedir. Bu çalışmanın amacı, kentsel peyzajlardaki sulama ihtiyacının kentsel yağmur suyu hasadı ile karşılanması potansiyelinin değerlendirilmesi ve bu sürecin bir yeşil altyapı yaklaşımı ile mekânsal planlamaya entegrasyonunun sağlanmasıdır. Bu kapsamda, Mersin'e bağlı Silifke merkez ve Taşucu-Kum Mahallesi'ne ait imar planları içerisindeki kentsel yeşil altyapı ve suya dayalı ekosistem servisleri ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmuştur. Daha sonra kamusal yeşil alanların sulama suyu ihtiyacı belirlenerek ne kadarının yağmur suyu hasadı ile karşılanabileceği değerlendirilmiştir. Ayrıca 2050 yılı kentsel gelişim eğilimleri ortaya koyularak sonuçlar yeşil alan ihtiyaçları açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Urban areas are one of the places that are most affected by the problems caused by extreme climate events, which are the indicators of global climate change. Creating healthy and livable cities is one of the most decisive challenges for today's societies, the majority of which live in cities. In order to manage urban rainwater effectively within the framework of creating a healthy and livable city, the aim of this study is to evaluate the potential of meeting the irrigation need of water-based landscapes that provide urban ecosystem services with urban rainwater harvesting and to integrate this process into spatial planning with a green infrastructure approach. In this context, urban green infrastructure and water-based ecosystem services within the zoning plans of Silifke central settlement and Taşucu-Kum District of Mersin have been revealed. Then, the irrigation water need of public green spaces was determined and it was evaluated how much of it could be met by rainwater harvesting. In addition, the urban development trends of 2050 were revealed and the results were evaluated in terms of green space needs.