Türk kültür, sanat ve edebiyatında Necip Fazıl'ın Ağaç dergisi
Necip Fazıl's Tree magazine in Turkish culture, art and literature
  1. Tez No: 798642
  2. Yazar: HAŞMET BUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET TİKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Necip Fazıl Kısakürek, Kültür, Sanat, Edebiyat, Dergi, Ağaç, Necip Fazıl Kısakürek, Culture, Art, Literature, Magazine, Tree
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Dergiler, ortaya çıktıkları dönemin siyasî, sosyal ve kültürel hayatını hem büyük ölçüde etkilemişlerdir hem de bu etkileşimden büyük ölçüde etkilenmişlerdir. Farklı fikir ve düşüncelerin kamuoyuna duyurarak gelişmesinde ve yaygınlık kazanmasında önemli rol oynamışlardır. Basın aracılığı ile görüşlerini kamuoyuna aktaran fikir mensupları, çıkardıkları süreli/süresiz yayınlar ile Türk fikir hayatında olduğu kadar, Türk basın tarihinde de etkili olmuşlardır. Çünkü basın tarihimiz bu süreli yayınların yayımlanma sebeplerini, kamuoyu üzerindeki etkilerini ve neticelerini de ortaya koymaya çalışmaktadır. Bu süreli yayınlardan biri de Ağaç Dergisi'dir. Necip Fazıl Kısakürek'in sahibi, başyazarı ve editörü olduğu bu dergide, Türk edebiyatının en önemli şahsiyetleri yer almış ve dergiye yaptıkları katkılarla Türk edebiyatında iz bırakmışlardır. Necip Fazıl, Cumhuriyet dönemi yazın dünyasının mühim ismidir. Çıkardığı Ağaç dergisi de bir o kadar mühimdir. Daha çok sanat ve edebiyat ağırlıklı olan Ağaç dergisi içerik bakımından da çok zengindir. Dönemin önemli dergileri arasında yerini almıştır. Amacımız 1936 yılında yayın hayatına başlayan Ağaç'ın içeriğinin titizlikle incelenerek edebiyatımıza küçük bir katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Journals both greatly influenced the political, social and cultural life of the period they emerged and were greatly influenced by this interaction. They played an important role in the development and prevalence of different ideas and thoughts by announcing them to the public. Members of opinion who conveyed their views to the public through the press, have been influential in the history of the Turkish press as well as in the Turkish intellectual life with their periodic/non-periodical publications. Because our press history tries to reveal the reasons for the publication of these periodicals, their effects on the public and their results. One of these periodicals is the Tree Magazine. Necip Fazıl Kısakürek is the owner, editor and editor of this magazine and the most important figures of Turkish literature have appeared and left their mark in Turkish literature with their contributions to the magazine. Necip Fazıl is an important name in the literary world of the Republican Era. The Tree magazine he published is just as important. Tree magazine, which is mostly art and literature is also very rich in content. It took its place among the important magazines of the period. Our aim is to make a small contribution to our literature by carefully examining the content of Ağaç, which started its publication life in 1936.