Aydın ili sağlık turizm potansiyelinin SWOT analizi ile belirlenmesi
Determination of health tourism potential of Aydın province with SWOT analysis
- Tez No: 799024
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ BOSTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Aydın İli, Turizm, Sağlık turizmi, Sağlık Turizmi Aracı kurumlar, SWOT Analizi, Tourism, Health tourism, Health Tourism Agency, SWOT Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Turizm arzının çeşitlendirilmesi, turizmin on iki aya yayılması ve yüksek katma değerli turistik hizmet paketlerin oluşturulması imkanlarına açık olan sağlık turizminin Aydın ili içerisinde ne derece uygulanabilir olduğunun ortaya çıkarılması tezin amacını oluşturmaktadır. Gereç ve Yöntem: Sağlık turizminin Aydın ilinde gelişmesi için paydaşlara düşen görevlerin neler olabileceği, hangi mikro destinasyonların arz konusunda daha elverişli olduğunun tespiti ise tezimizin yan amaçlarını oluşturmaktadır. Bulgular: Araştırma nitel bir yöntemle ele alınmış, veriler iç ve dış paydaşlardan sözlü ve yüz yüze görüşmelerle elde edilmiştir. İçerik analizine tabi tutulacak veriler daha sonra SWOT analizi yöntemiyle yorumlanmıştır. Sonuç: Elde edilen veriler yorumlandığında doğal kaynaklar (yer altı suları, iklim vb.), medikal tesisler, konaklama işletmeleri, seyahat işletmeleri ve konukseverlik boyutlarında Aydın ilinin bu yüksek katma değerli turizm türüne ev sahipliği yapabilecek turizm arzına sahip olduğu, fakat yurt içi ve yurt dışı tanıtım faaliyetlerinin kurumsal ve ulusal boyutta yeteri kadar ele alınmış olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the thesis is to reveal the extent to which health tourism, which is open to diversification of tourism supply, spreading tourism to twelve months and creating high value-added touristic service packages, is applicable in Aydın province. Material And Methots: The side objectives of our thesis are to determine what the duties of the stakeholders can be for the development of health tourism in Aydın and which micro-destinations are more suitable for supply. Results: The research was handled with a qualitative method, and the data were obtained from internal and external stakeholders through verbal and face-to-face interviews. The data to be subjected to content analysis was then interpreted with the SWOT analysis method. Conclusion: When the data obtained are interpreted, it is seen that Aydın has a tourism supply that can host this high value-added tourism type in terms of natural resources (ground waters, climate, etc.), medical facilities, accommodation businesses, travel businesses and hospitality, but domestic and international promotion. It has been concluded that the activities of the company have not been adequately addressed at the institutional and national level.