Ceza infaz kurumlarında manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin verimliliği: Nitel bir araştırma (Ağrı örneği)
Efficiency of spiritual counseling and guidance services in prisons: A qualitative research (Ağrı case)
  1. Tez No: 799249
  2. Yazar: MUHAMMED EMİN GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HABİL ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Maneviyat, Manevi Danışmanlık ve Rehberlik, Ceza İnfaz Kurumu, Verimlilik, Spirituality, Spiritual Counseling and Guidance, Penitentiary Institution, Efficiency
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Özellikle son birkaç yüzyılda gerçekleşen bilimsel keşifler ve gelişmeler ile insanlık bugün, bu zamana kadarki elde ettiği toplam birikiminin binlerce kat fazlası bir sıçramayı gerçekleştirmiştir. Bu değişim ve dönüşüm hayata, evrene, olgulara, bireye ve topluma olan bakış açımızın yeniden şekillenmesini beraberinde getirmiştir. İnsanlık çok farklı evrelerden geçmiş ve sonunda ne kendisinin ne de evrenin sadece maddi bir yapıdan ve görünen bağlardan müteşekkil olmadığını keşfetmiştir. Psikolojik unsurlar her geçen gün aydınlanmakta, insanın manevi boyutu günbegün elle tutulur göz ile görülür bir noktaya doğru gitmektedir. Bugün, bilim bireyin bir davranışı ne gibi hisler ve duygularla gerçekleştirdiğini keşfetmiştir. Bir insanın karşılaştığı bir duruma verdiği tepkiyi hangi duygularla ve psikolojiyle verdiği, bedeninde gerçekleşen değişimler gözlemlenerek anlaşılabilmektedir. İnsanın manevi boyutu keşfedildikçe, hayatını yaratılışına uygun ve en selâmetli bir şekilde nasıl devam ettirmesi gerektiğinin kodları da zamanla gün yüzüne çıkmaktadır. Bu bağlamda çalışmamız, maneviyatın bir dalı olan, son yüzyılda üzerine yoğunlaşılan manevi danışmanlık ve rehberlik alanına dair ceza infaz kurumlarında yürütülen manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin verimliliğini incelemek istemiştir. Bu araştırmada 'ceza infaz kurumlarında manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetleri verimli bir şekilde yürütülmekte midir?' sorusuna cevap aranmaktadır. Ceza infaz kurumlarında manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetleri ile bu hizmetlerin verimlilik bağlamında ne şekilde yürütüldüğü, manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetlerindeki eksiklikler ve çözüm önerilerini ortaya koymak tezimizin konusu olacaktır. Analiz ve değerlendirmelerle tavsiye ve önerilerde bulunularak ceza infaz kurumlarında gerçekleştirilen manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin verimliliğine katkıda bulunmak tezimizin amacı olacaktır. Tez çalışmamızda literatür tarama tekniği kullanılarak kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. Bununla birlikte nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler neticesinde ceza infaz kurumlarında yürütülen manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinde yürütülen çalışmaların bir kısmında verimlilik yüksek seviyedeyken bazı çalışmalarda verimliliğin düşük olduğu tespit edilmiştir. Verimliliği düşüren unsurlar sıralanarak çözüm yolları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Especially with the scientific discoveries and developments that took place in the last few centuries, humanity has made a leap thousands of times more than the total accumulation it has achieved so far. This change and transformation has brought about the reshaping of our perspective on life, universe, facts, individual and society. Humanity has gone through many different phases and finally discovered that neither he nor the universe consists of only a material structure and visible bonds. Psychological elements are being illuminated day by day, and the spiritual dimension of the human being is moving towards a tangible and visible point day by day. Today, science has discovered with what feelings and emotions an individual performs a behavior. The emotions and psychology of a person's reaction to a situation can be understood by observing the changes in his body. As the spiritual dimension of man is discovered, the codes of how he should continue his life in accordance with his creation and in the most peaceful way come to light over time. In this context, our study wanted to examine the efficiency of spiritual counseling and guidance services carried out in penitentiary institutions on the field of spiritual counseling and guidance, which is a branch of spirituality, which has been focused on in the last century. In this research, an answer is sought to the question,“Are spiritual counseling and guidance services carried out efficiently in penitentiary institutions?”It will be the subject of our thesis to reveal spiritual counseling and guidance services in penal institutions and how these services are carried out in the context of efficiency, deficiencies in spiritual counseling and guidance services and solutions. It will be the aim of our thesis to contribute to the efficiency of spiritual counseling and guidance services provided in penitentiary institutions by making recommendations and suggestions through analysis and evaluations. In our thesis study, a conceptual framework was created by using the literature review technique. In addition, structured interview technique, which is one of the methods in qualitative research, was used. As a result of the data obtained, it has been determined that while the efficiency is high in some of the studies carried out in spiritual counseling and guidance services carried out in penitentiary institutions, the efficiency is low in some studies. The factors that reduce productivity are listed and solutions are discussed.