Protez robotik kol malzeme seçimi üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
A comparative study on material selection of a prosthetic robotic arm
  1. Tez No: 799833
  2. Yazar: AMMAR SAMI SADOON ALSAMARAEE
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. SERDAR AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Protez Kol, Robotik, FEA Analiz Stresi, Malzeme seçimi, Prosthetic Arm, Robotics, FEA Analysis Stress, Material selection
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Uzuv kaybı olan bireylerin sayısı dünya çapında endişe verici bir oranda artmaya devam ediyor ve ampute sayısının 2050 yılına kadar sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 3,6 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor [1]. Üst ekstremite kaybı olan hastaların protez rehabilitasyonunda robotik kollardan yararlanılması nedeniyle birçok araştırmacı, bu kişilerin yaşam kalitelerini artıracak alternatif çözümler geliştirmeye odaklanmıştır. Bu bağlamda, bir protez robot kolu için tasarım malzemesi seçimi, hafiflik ve sağlamlık açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada SolidWorks'te modellenen 7 serbestlik dereceli bir protez robot kolu için (poliamid 6) PA6, (poliamid 66) PA66 ve PMMA (polimetil metakrilat) olmak üzere üç farklı hafif malzeme, ANSYS yazılımı kullanılarak yapısal analiz yoluyla incelenmiştir. Sonuçlar güvenlik faktörleri, deformasyon ve gerinim açısından birbirleriyle karşılaştırılır. Elde edilen sonuçlardan PA 66'nın protez robotik kollar için güvenlik faktörleri, deformasyon ve gerinim açısından diğer iki malzemeye göre daha yüksek performans sunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The number of individuals with limb loss has been continuing to rise at an alarming rate around the world and it is estimated that the number of amputees will reach nearly 3.6 million by 2050 only in the United States [1]. Due to the fact that robotic arms are utilized in the prosthetic rehabilitation of patients with upper limb loss, many researchers have focused on developing alternative solutions to improve those people's quality of life. In this context, the design material selection for a prosthetic robotic arm is of significant importance in terms of lightweight and stiffness. Therefore, three different lightweight materials, namely (polyamide 6) PA6, (polyamide 66) PA66, and PMMA (polymethyl methacrylate) is examined through structural analysis using ANSYS software for a 7 DOF prosthetic robotic arm modeled in SolidWorks in this study. The results are compared with each other in terms of safety factors, deformation, and strain. It is concluded from the results that PA 66 offers higher performance than the other two materials in terms of safety factors, deformation, and strain for prosthetic robotic arms.