Brushless DC motor driver application and design
Fırçasız DC motor sürücü uygulaması ve tasarımı
  1. Tez No: 804522
  2. Yazar: ALI ISMAEL TAHER TAHER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN ATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: BLDC, Bulanık mantık, PID, Sarma önleyici, Anti-wind up, BLDC, Fuzzy logic, PID
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET FIRÇASIZ DC MOTOR SÜRÜCÜ UYGULAMASI VE TASARIMI TAHER, Ali İsmail Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç Dr. Özkan ATAN Nisan 2023, 95 sayfa Onlarca yıldır endüstriyel ve ticari sektörlerde elektrikli makineler kullanılmaktadır. Mikrodenetleyiciler ve güç transistörleri gibi yarı iletkenlerin artan gelişimi nedeniyle motor sürücüleri, elektrikli makinelerin yüksek kontrol performansına ve hızlı dinamik yanıtına ulaşabilir. Fırçasız DC motor (BLDC) sürücüleri, asenkron motor sürücülerine göre daha yüksek verimlilik, daha küçük boyut, daha düşük rotor kayıpları ve daha hızlı tork dahil olmak üzere çeşitli avantajlar sağlar. Tezin temel amacı, Fırçasız DC (BLDC) motor ve asansör-kapı kontrol sistemleri, elektrikli araçlar ve çeşitli sürüş modları gibi çeşitli alanlardaki uygulamaları hakkında kapsamlı bir çalışmadır. kendine özgü özellikleri, avantajları ve dezavantajları ile birlikte. BLDC motoru ve kontrol yöntemi ve tasarımı ile ilgili mevcut araştırmanın bir literatür taraması sunulmaktadır. BLDC motor sürücülerinin matematiksel modeli, karakteristik analizi ve simülasyonu, PID, Fuzzy ve anti-wind-up kontrolörleri kullanılarak hız kontrolünün simülasyonundan elde edilen değerlendirme ve sonuçlarla birlikte tartışılacak, ayrıca S-fonksiyonu simülasyonuna odaklanılacak ve MATLAB / Simulink kullanarak BLDC motor sürücüsünün simülasyonu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BRUSHLESS DC MOTOR DRIVER APPLICATION AND DESIGN TAHER, Ali Ismail MSc. Thesis, Department of Electric and Electronic Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Özkan ATAN April 2023, 95 pages For decades, electrical devices have been used in both sectors commercial and industrial. Because of the increasing development of semiconductors such as microcontrollers and power transistors, motor drives may achieve high control performance and quick dynamic response of electric machines. Brushless DC motor (BLDC) drives provide several benefits over induction motor drives, including higher efficiency, smaller size, lower rotor losses, and faster torque. The main objective of the thesis is a comprehensive study on Brushless DC (BLDC) motor and its applications in various fields such as elevator-door control systems, electric vehicles, and various drive modes, The history and basic concept of BLDC motor are discussed, along with its specific properties, advantages, and disadvantages. A literature review of the existing research on BLDC motor and its control method and design is presented. The mathematical model, characteristic analysis, and simulation of BLDC motor drives are discussed, along with the evaluation and results obtained from the simulation of speed control using PID, Fuzzy and anti-wind-up controllers, further will focus on S-function and simulation of brushless DC motor driver by MATLAB and Simulink.