Onkoloji hemşireliği navigasyon modelinin geliştirilmesi: Kalitatif bir çalışma
Development of oncology nurse navigation model: A qualitative study
  1. Tez No: 805734
  2. Yazar: UFUK EMRE AYTEPE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Onkoloji, Nursing, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik Modeli, Kanser, Navigasyon, Onkoloji Hemşireliği, Cancer, Navigation, Nursing Model, Oncology Nursing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Onkoloji Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Türkiye'ye uygun Onkoloji Hemşireliği Navigasyon Modeli'nin geliştirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kalitatif (nitel) araştırma yöntemlerinden fenomenolojik (olgu bilim) araştırma deseni kullanılan nitel bir araştırmadır. Araştırma örneklemini Edirne'de bir eğitim ve araştırma hastanesinin onkoloji kliniğinde ve bir devlet hastanesinin ayaktan kemoterapi ünitesi ve onkoloji kliniğinde en az bir doz kemoterapi ya da radyoterapi almış hastalar, en az altı ay çalışmış ve hastaların bakım sürecinde çalışan hemşireler ve hekimler oluşturdu. Veriler araştırmacı tarafından hastalar, hemşireler ve hekimler için oluşturulan“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve her bir hedef grup için ayrı olarak oluşturulan“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılarak bireysel olarak yapılan yarı yapılandırılmış görüşme yöntemiyle katılımcı onamı alınıp, ses kayıt cihazı ile kaydedilerek toplanmıştır. Bulgular: Araştırmada bulgular üç bölümde sunuldu. Birinci bölümde katılımcıların sosyo-demografik ve tanıtıcı özelliklerine yer verildi. ikinci bölümde hastalar, hemşireler ve hekimler ile yapılan görüşmeler sonucu; iletişim, psikolojik ihtiyaçlar, sunulan sağlık hizmeti, kanserle baş etme, kanser sürecinde yaşanılan semptomlar, hemşirelik rolleri, hekim hizmetleri ve kanser hastasına bakım verme olarak sekiz tema belirlendi ve bu temalara ait bulgular başlıklar altında sunuldu. Üçüncü ve son bölümde hastalar, hemşireler ve hekimlerden elde edilen bulguların benzer ve farklı yönlerine ait bulgulara yer verildi. Sonuç: Araştırma sonucunda kanser hastalarının tanı ve tedavi sürecinde ihtiyaç duydukları navigasyon hizmetleri belirlendi. Belirlenen ihtiyaçlara göre Onkoloji Hemşireliği Navigasyon Modeli oluşturuldu. Bu modelin çalışmalarda kullanılarak farklı gruplarda denenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aimed to develop Oncology Nurse Navigation Model for Turkey. Materials and Methods: This research was qualitative research that used a phenomenological research design. The research sample consisted of patients who received at least one dose of chemotherapy or radiotherapy, nurses and physicians who worked for at least six months and worked in the care process of the patients in the oncology clinic of a training and research hospital in Edirne. The data were collected through the semi-structured interview method which was made individually using the“Descriptive Information Form”created by the researcher for patients, nurses and physicians and the“Semi-Structured Interview Form”created separately for each target group. Results: The results of this research were presented in three sections. The socio-demographic and descriptive characteristics of the participants were included in the first section. Eight themes were determined as a result of interviews with patients, nurses and physicians. These were; communication, psychological needs, provided health services, coping with cancer, symptoms experienced during the cancer process, nursing roles, physician services and caring for cancer patients. The results of these themes were presented under the headings in the second section. The results of the similar and different aspects of the results obtained from patients, nurses and physicians were included in the third section. Conclusion: As a result of this research, the cancer patients' navigation services needs were determined during the cancer diagnosis and treatment process. Oncology Nurse Navigation Model was created according to these identified needs. It is recommended that this model be used in studies and be tested in different groups.