Covıd-19 pandemi sürecinde van kent merkezinde çalışan hekimlerin risk alma düzeyleri ve bu sürecin sosyal yaşamlarına etkileri
Risk- taking levels of doctors working in van city center during the covid-19 pandemic process and the effects of this process on their social lives
  1. Tez No: 805901
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ŞAKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BAKİ BİLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Risk, Hekimler, Afet Sosyolojisi, Sağlık, Pandemi, Covid-19, Risk, Physicians, Disaster Sociology, Health, Pandemic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma Covid-19 Pandemisi bağlamında hekimlerin risk alma düzeyleri ve bu durumun sosyal ilişkilere yansıma biçimlerini tartışmaktadır. Pandemi sürecinin hekimlerde kişisel yaşam ve iş hayatı üzerindeki etkilerini ve maruz kaldıkları risk alma düzeylerini tespit etmeyi hedeflemektedir. Ayrıca hekimlerin salgın sırasında yaşadıkları riske maruz kalma durumlarını yönetmek için başvurdukları stratejileri de açığa çıkarmayı hedeflemektedir. Hekimler bu süreçte kendilerine ve birlikte yaşadıkları yakınlarına yönelik yüksek enfeksiyon riskine rağmen pandeminin ön saflarında hizmet etmeye devam ettiler. Bu durum sosyal çevreleri içinde kendilerinin de büyük oranda bir risk unsuru olarak görülmesine neden oldu. Doğal olarak farklı risk düzeylerinin oluşması ve sosyal ilişkilerin bu bağlamda değişimi çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılarak hekimlerden toplanan veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Araştırmamızın bulgular bölümünde oluşturulan tablolar yardımıyla veriler yorumlanmıştır. Katılımcılara yöneltilen önermelerde maruz kaldıkları risklerin aile, bireysel ve sosyal yaşamlarında etkili olduğu saptanmıştır. Hekimler bu süreçten maddi ve manevi olarak olumsuz etkilendiklerini belirtmişlerdir. Riske maruz kalma durumu hekimlerin sosyal yaşamlarını ve mesleği icra etme motivasyonlarını olumsuz yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study discusses the risk-taking levels of physicians and the reflection of this situation on social relations in the context of the Covid-19 Pandemic. It aims to determine the effects of the pandemic process on the personal and business life of physicians and the level of ris takıng they are exposed to. It also aims to reveal the strategies physicians apply to manage their exposure to risk during the epidemic. In this process, physicians continued to serve at the forefront of the pandemic despite the high risk of infection for themselves and their relatives. This stiation caused them to be seen as a risk factor to a great extent in their social circles. Naturally, the formation of different risk levels and the change of social relations in this context constitute the focus the study. Data collected from physicians using the questionnaire technique, one of the quantitative research methods, were analyzed with the SPSS program. The data were interpreted with the help of the tables created in the findings section of our research. It was determined that the risks they were exposed to in the suggestions directed to the participants were effective in their family, individual and social lives. Physicians stated that they were adversely affected by this process both materially and morally. It has been observed that exposure to risk adversely affects physicians' social lives and motivation to perform the profession.