Covid-19 salgınının spor işletmeleri üzerine ekonomik etkileri ve işletmelerdeki kriz yönetimi uygulamalarının incelenmesi
The economic impact of the covid-19 pandemic on sports businesses and examination of crisis management practices in businesses
  1. Tez No: 806150
  2. Yazar: GONCA KARATARLA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ÜMRAN AKDAĞCIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Salgın, Kriz, Spor İşletmesi, Kriz Yönetimi, Pandemic, Crisis, Sports Business, Crisis Management
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'nin farklı illerinde faaliyet gösteren spor işletmelerinin korona virüs salgınından nasıl etkilendiğini ve spor işletmesi yöneticilerinin salgın süresince uyguladıkları kriz yönetimi stratejilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu farklı illerde faaliyet gösteren 13 spor işletmesi yöneticisi oluşturmaktadır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Araştırmada, görüşme türlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile hazırlanan“Spor Yöneticilerinin Pandeminin (Kovid-19) Spor İşletmeleri Üzerindeki Etkisine İlişkin Bakış Açıları Formu”ile veriler elde edilmiştir. Görüşmeler bizzat araştırmacı tarafından telefonla ve ses kayıt uygulaması kullanılarak gerçekleştirilmiş ve deşifre edilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular incelendiğinde, salgının tüm spor işletmelerini büyük ölçüde etkilediği tespit edilmiştir. Krize hazırlıksız yakalanan yöneticilerin, süreç içerisinde bazı stratejiler geliştirerek bir işletmeyi ayakta tutmayı başardığı görülmüştür. Bunun yanı sıra yöneticilerin çoğunluğunun kriz yönetim planının gerekliliğine ilişkin çıkarımlar elde ettiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine how sports businesses operating in different cities in Turkey have been affected by the COVID-19 pandemic and to identify the crisis management strategies implemented by sports business managers during the pandemic. The study group of the research consists of 13 sports business managers operating in various cities. A qualitative research method has been adopted for this study. Data was obtained using a semi-structured interview technique with the“Perspectives of Sports Managers on the Impact of the Pandemic (COVID-19) on Sports Businesses”form. The interviews were conducted by the researcher through telephone calls and recorded using an audio recording application. Descriptive analysis method was used to analyze the obtained data. The findings reveal that the pandemic has significantly impacted all sports businesses. Managers, who were caught unprepared for the crisis, managed to sustain a business by developing certain strategies during the process. Additionally, it was concluded that the majority of managers recognized the necessity of a crisis management plan.