Metastatik kolorektal karsinomlu hastalarda lokal ablasyon tedavilerinin progresyon üzerine etkileri
The effects of local ablation treatments on progress in patients with metastatic colorectal carcinoma
  1. Tez No: 809983
  2. Yazar: MELTEM DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanserler, kolorektal karsinomlar, kolorektal kanserlerin tedavisi, metastatik kolorektal kanserler, mikrodalga ablasyon tedavisi, lokal ablasyon tedavileri, SBRT
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; Metastatik kolorektal karsinom (kanser) tanısı olan hastalara uygulanan lokal ablasyon tedavilerinin (radyofrekans ablasyon (RFA), mikrodalga ablasyon (MWA), stereotaktik vücut radyoterapisi (SBRT) v.b ) progresyon üzerine olan etkisini incelemek Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kolorektal kanser tanısı olan Ocak 2015 – Aralık 2022 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji-Onkoloji Hastanesi'nde takip edilen, tanı anında ya da sonradan metastazı gelişmiş olan ve hastanemizde lokal ablasyon tedavilerinin uygulandığı 18 yaş üstü 110 erkek ve kadın hasta dahil edildi. Hastaların anamnez, muayene, laboratuvar bulguları, demografik özellikleri tarandı. Progresyon sürecini değerlendirilirken tümör markerları ve de bilgisayarlı tomografi,manyetik rezonans görüntüleme, pozitron emisyon tomografisi-bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanıldı. Elde edilen bilgilerin retrospektif olarak taranıp ve analiz edilmesi ile çalışma hazırlandı. Bulgular: Bu çalışmada lokal ablasyon tedavileri ile ortalama sağkalım ve progresyonsuz sağkalım üzerinde olumlu etkisi olduğu, RAS mutasyonu olması, ≥ 2 metastatik organ olmasının ortalama sağkalım ve progresyonsuz sağkalım süreleri üzerine olumlu etkisi olduğğu görüldü. Sonuç: Lokal ablasyon tedavilerinin progresyonsuz sağkalım ve ortalama sağkalım üzerine etkinliğinin ve tedavi basamaklarındaki yerinin daha doğru bir şekilde ortaya konabilmesi için gelecekte yapılacak geniş prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research; To examine the effects of local ablation treatments (radiofrequency ablation (RFA), microwave ablation (MWA), stereotactic body radiotherapy (SBRT) etc.) applied to patients with a diagnosis of metastatic colorectal carcinoma (cancer) on progression. Materials and Methods: 110 men and women over the age of 18 who were diagnosed with colorectal cancer, followed up at Erciyes University Medical Faculty Hematology-Oncology Hospital between January 2015 and December 2022, developed metastasis at the time of diagnosis or subsequently, and were treated with local ablation in our hospital. patient was included. The anamnesis, examination, laboratory findings and demographic characteristics of the patients were scanned. While evaluating the progression process, tumor markers and imaging methods such as computed tomography, magnetic resonance imaging, positron emission tomography-computed tomography were used. The study was prepared by retrospectively scanning and analyzing the obtained information. Results: In this study, it was observed that local ablation treatments had a positive effect on the mean survival and progression-free survival, and the presence of a RAS mutation and ≥ 2 metastatic organs extended the mean survival and progression-free survival times. Conclusion: Large prospective studies are needed in the future in order to more accurately reveal the efficacy of local ablation treatments on progression-free and mean survival and their place in treatment steps.