Sezaryen sonrası cilt inbsizyonunu kapatmada kullanılan Vıcryl( POliglaktın910)Tekmon(poliglekapron 25) ve Prolen(polipropilen) üç farklı sütür materyallerinin postoperatif erken ve geç dönem yara iyileşmesi ve kozmetik sonuçlarının değerlendirilmesi
Pfannenstiel skin in ceseran surgeryvicryl® (polyglactin 910) used in incision,tekmon® (poliglekapron 25) and prolen ® (polypropylene)early and late wound of suture materialshealing and cosmetic resultsevaluation
- Tez No: 810126
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen, Pfannenstiel, Sezaryen cilt skarı, Sütür materyali, Cesarean section, Pfannenstiel, Caesarean section skin scar, Suture materia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Sezaryen doğum, tüm dünyada kadınlarda en sık olan cerrahi operasyondur ve insidansı gün geçtikçe artmaktadır. Gebe kadınların ABD'de %32'si, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde %28,4, Türkiye'de %48'i 1 sezaryen ile doğum yapmaktadır. Sezaryen doğumu takiben yara komplikasyonlarının insidansının %3 ila %30 arasında olduğu bildirilmiştir; bu yara komplikasyonları arasında cerrahi alan enfeksiyonu, hematom, seroma ve yara açılması yer alır. 2,3 Ayrıca sezaryan kesisinin kozmetik sonuçları da günümüzde önem kazanmıştır. Bu sebeple Pfannenstiel insizyon skarının optimal kozmetik sonucunu veren cerrahi insizyon tekniğini ve kullanılan sütür materyalini belirlemekle ilgili çalışmalar yapılmaya devam etmaktedir. Çalışmamızda birincil amacımız sezaryen gibi sık yapılan ameliyatta cilt insizyonuna bağlı komplikasyonları azaltabilmek için en faydalı sütürü belirlemek, ikincil amacımız ise kullandığımız sütür materyalinin erken ve geç dönemde kozmetik sonuçlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Biz çalışmamızda 6 aylık zaman diliminde hastanemizde ilk kez sezaryen doğum yapan ve çalışma kriterlerini karşılayan hastalarımızı çalışmaya dahil ettik. Çalışmaya dahil edilen hastalar post operatif 1. gününde cerrahın tercih ettiği 2/0 keskin Vıcryl® (Poliglaktin 910), Tekmon® (Poliglekapron 25) ve Prolen® (polipropilen) sütüre göre üç gruba ayrıldı.Çalışmaya toplam 300 hasta dahil edildi fakat bu hatstalardan 283 hasta 10.gün kontrolüne, 251 hasta 2.ay ve 6.ay kontrolünde değerlendirilmiştir. Kliniğimizde profilaktik olarak her operasyondan 1 saat saat önce sefazolin 2 gr intravenöz olarak uygulandı. Rutin sezaryenda pubik simfizin 2 cm yukarısından Pfannenstiel cilt insizyonu uygulanıp, cilt subkutan cerrahın tercih ettiği sütür ile kapatıldı. Hastalar post operatif 10. Gün, 2.ay ve 6. Ayda kontrole çağırıldı. Post operatif 10. Günde yara yeri enfeksiyonu açısından değerlendirildi, (eritem,ısı artışı , pürülan akıntı varlığı ,yara yeri açılması yara yeri enfeksiyonu olarak kabul edildi) uygun görülürse prolen sütür grubundaki hastaların sütürleri alındı. Kontrole gelen tüm gruplar post op 2. ve 6.ayda hasta ve gözlemci değerlendirme ölçekleri Patient and Observer Scar Assessment Scale (POSAS) ve Vancouver Scar Scale (VSS) ile hasta ve gözlemci doktor tarafından değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamız ile post operatif 10. gün kontrolünde Vıcryl® ile kapatılan grubun yara yeri enfeksiyonu oranı diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı (p:0,021) olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır (vicryl %13; Prolen%5,3; Tekmon%3,1). 2. ay kontrolünde hem POSAS hem de VSS değerlendirme ölçeğine göre Tekmon® grubunun Vıcryl® ve Prolen® gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı olarak skarın kozmetik iyileşmesi daha iyi bulunmuştur (p:0,001). Prolen® grubu ile Tekmon® grubu karşılaştırdığımızda Tekmon® grubu hem POSAS'a hem VSS'e göre skarın kozmetik iyileşmesi istatistiksel olarak anlamlı olarak daha iyi bulunmuştur (p:0,048, p:0,080). 6.ay kontrolünde de hem POSAS hem de VSS değerlendirme ölçeğine göre Tekmon® grubu diğer iki gruptan anlamlı olarak kozmetik iyileşme daha iyi bulunmuştur(p:0,001). Prolen® grubu ile Tekmon® kıyaslandığında POSAS değerlendiremesine göre istatistiksel olarak Tekmon® grubu kozmetik sonuçları anlamlı olarak daha iyi bulunmuştur(p:0,049). VSS skoruna göre de Prolen® ve Tekmon® arası kozmetik sonucunda anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p:0,608 ). Sonuç: Çalışmamızda sezaryende Pfannenstiel insizyonunun kapatılmasında en sık kullanılan üç sütür materyali yara yeri enfeksiyonu ve kozmetik sonuçlar açısından kıyaslanmıştır. Tekmon® grubunda, Vıcryl® ve Prolen® sütür gruplarına göre hem yara yeri enfeksiyonu açısından hem de kozmetik sonuç açısından anlamlı düzeyde daha iyi sonuçlar elde edilmiştir. Kozmetik sonuçlar açısından post operatif 2. ayda ve 6. Ayda Vicryl® grubu en kötü sonuçlara sahip, 6. Ay POSAS değerlendirme ölçeğine göre Tekmon® grubunun kozmetik sonuçları Prolen® grubununa göre istatistiksel açıdan daha iyi olmasına rağmen VSS ölçeğine göre gruplar arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Hangi sütür materyalinin daha iyi kozmetik sonuçlar vereceği ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır
Özet (Çeviri)
Objective: Cesarean section is the most common surgical operation in women all over the world and its incidence is increasing day by day. 32% of pregnant women in the USA, 28.4% in the European Union (EU) countries, and 48% in Turkey give birth by cesarean section. The incidence of wound complications following cesarean delivery has been reported to range from 3% to 30%; these wound complications include surgical site infection, hematoma, seroma, and wound dehiscence. 2,3 In addition, the cosmetic results of the cesarean section have gained importance today. For this reason, studies continue to be conducted to determine the surgical incision technique and suture used, which gives the optimal cosmetic result of the pfannenstiel incision scar. In our study, our primary aim is to determine the most beneficial suture in order to reduce complications related to skin incision in frequently performed surgery such as cesarean section, and our secondary aim is to evaluate the early and late cosmetic results of the suture material we use. Materials and Methods: In our study, we included patients who had a cesarean delivery for the first time in our hospital within a 6-month period and met the study criteria. The patients included in the study were divided into three groups according to the surgeons preferred Vicryl® (Poliglactin 910), Tekmon® (Polyglekapron 25) and Prolen® (polypropylene) sutures on the 1st postoperative day. In our clinic, 2 g of cefazolin was administered prophylactically 1 hour before each operation. In routine cesarean section, a Pfannenstiel skin incision was made 2 cm above the pubic symphysis, and the skin was closed with the subcutaneous suture preferred by the surgeon. The patients were called for control on the 10th day, 2nd month and 6th month postoperatively. Wound site infection was evaluated on the 10th postoperative day (erythema, increased temperature, presence of purulent discharge, wound opening was considered as wound site infection), and if deemed appropriate, the sutures of the patients in the prolene suture group were removed. All groups who came to the control group were evaluated by the patient and the observer doctor with the patient and observer evaluation scales Patient and Observer Scar Assessment Scale (POSAS) and Vancouver Scar Scale (VSS) at the 2nd and 6th months post op. Results: In our study, the rate of wound infection in the group closed with Vicryl® at post op day 10 control was found to be statistically significantly (p:0.021) higher than the other groups (vicryl 13%; Prolen 7%; Tekmon 3%). In the 2nd month follow-up, the cosmetic improvement of the scar was found to be statistically significantly worse in the Vicryl® group compared to the Prolen® and Tekmon® groups according to both POSAS and VSS assessment scales (p:0.001). When we compared the Prolen® group with the Tekmon® group, the cosmetic improvement of the scar was found to be statistically significantly worse in the prolen® group compared to both POSAS and VSS (p:0.048, p:0.080). In the 6th month follow-up, both the POSAS and VSS assessment scales showed that the Tekmon® group had significantly worse cosmetic improvement than the other two groups (p:0.001). When the Prolen® group and Tekmon® were compared, statistically, the cosmetic results of the prolen® group were found to be significantly worse according to POSAS evaluation (p:0.050). According to the VSS score, there was no significant difference in cosmetic results between Prolen® and Tekmon® (p:0.608 ). Conclusion: In our study, the three most commonly used suture materials for closure of the pfannenstiel incision in cesarean section were compared in terms of wound infection and cosmetic results. Compared to Vicryl®, Prolen® and Tekmon® suture groups, significantly worse results were obtained in terms of both wound infection and cosmetic results. In terms of cosmetic results, while the Vicryl® group had the worst results at postoperative 2nd and 6th months, there was no significant difference between Prolen® and Tekmon® sutures.More studies are needed on which suture material will give better cosmetic results.