The effect of Ti and Cr addition on microstructure and mechanical properties of 316L powder metallurgy stainless steel used in biomedical application
Tı ve Cr ilavesinin, biyomedikal uygulamada kullanılan 316L toz metalurji paslanmaz çeliğin mikroyapı ve mekanik özellikleri üzerindeki etkisi
- Tez No: 810363
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF ERDEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SERDAR GÜLDİBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Toz Metalurjisi, 316L paslanmaz çelikler, Ti ve Cr eklenmesi, Mikroyapı, Mekanik özellikler, Powder Metallurgy, 316L Stainless Steels, Addition of Ti and Cr, Microstructure, Mechanical properties
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Toz metalürjisi (T/M) yöntemiyle çeşitli boyutlardaki metal tozları kullanılarak dayanıklı ve yüksek performanslı parçalar üretilebilmektedir. Üretilen parçaların özellikleri kullanılan tozların boyutuna, bileşimine, presleme basıncına ve sinterlenmesine göre değişmektedir. Toz metalurjisi işlenebilirlik, ekonomiklik, homojenlik, minimum üretim kaybı veya üretim sırasında ham madde kayıbı, ikincil işlemlere genellikle gerek olmaması gibi üstün avantajlar sunmaktadır. Bu üstün özellikleri sayesinde toz metalürjisi yöntemi oldukça fazla tercih edilmektedir.Bu çalışmada, 316L Toz Metalürjisi (TM) paslanmaz çelik tozlarının mikroyapısı ve mekanik özellikleri üzerine Ti ve Cr alaşımlarının eklenmesinin nasıl etkileneceği araştırılmaktadır. Bu çalışmada farklı kimyasal kompozisyonlarda titanyum ve krom tozu tekli ve ikili olarak ilave edilmiş, sonrasında karıştırma, presleme ve sinterleme işlemleri uygulanarak numune üretimi gerçekleştirilmiştir. TM Prosesinde ilk olarak çalışmada kullanılan tozlar, ASTM E8M metal tozu numune çekme kalıbında tek yönlü soğuk preslenmiş ve 750 MPa'lık bir sıkıştırma gerilimi altında oluşturulmuştur. Preslemeden sonra, ham mukavemet numuneleri, çekirdek mukavemetlerini elde etmek için atmosferik kontrollü bir tüp fırında 1250 °C'de 2 saat atmosferik kontrollü bir tüp fırında sinterlendi. 316L matris çelik numunelerinin tane boyutu ve faz dağılımı, transmisyon elektron mikroskobu (SEM) ile analiz edildi. Çekme testi, 1 mm/dak çekme hızı uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Her deneyden sonra gerilim - % gerinim çizelgeleri elde edilmiştir. Ayrıca, numunelere işlenebilirlik, mikroyapı analizi ve sertlik testi uygulanmıştır. Çekme testi sırasında kırılan numunelerin kırık yüzeyleri, taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak analiz edilmiş ve kırılma tipi belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the powder metallurgy (T/M) method, durable and high performance parts can be produced by using metal powders of various sizes. The properties of the produced parts vary according to the size, composition, pressing pressure and sintering of the powders used. Powder metallurgy offers superior advantages such as machinability, economy, homogeneity, minimal production loss or loss of raw material during production, no secondary processing is generally required. Thanks to these superior properties, the powder metallurgy method is highly preferred. In this study, it is investigated how the addition of Ti and Cr alloys will affect the microstructure and mechanical properties of 316L Powder Metallurgy (TM) stainless steel powders. In this study, titanium and chromium powder in different chemical compositions were added individually and in pairs, and then sample production was carried out by applying mixing, pressing and sintering processes. In the TM Process, the powders used in the study were firstly formed in an ASTM E8M metal powder sample drawing die, cold pressed in one direction and under a compressive stress of 750 MPa. After pressing, the raw strength samples were sintered in an atmospheric controlled tube furnace at 1250 °C for 2 hours in an atmospheric controlled tube furnace to obtain their core strength. The grain size and phase distribution of 316L matrix steel samples were analyzed by transmission electron microscopy (SEM). The tensile test was performed using a tensile speed of 1 mm/min. Stress - % strain charts were obtained after each experiment. In addition, machinability, microstructure analysis and hardness tests were applied to the samples. The fractured surfaces of the samples that were broken during the tensile test were analyzed using scanning electron microscopy (SEM) and the fracture type was determined.