Hastanelerin yapım süreçlerinin çevresel sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi ve yenilenebilir enerji uygulamalarının incelenmesi
Evaluation in the construction process of hospitals in terms of environmental sustainability and researching of renewable energy applications
- Tez No: 810892
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Yenilenebilir enerji, Yeşil hastane, Green hospital, Renewable energy, Sustainability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Ülkemizde sağlık alanında kalite, verimlilik ve devamlık konularında devlet ve özel sektör eliyle yapılan yatırımlar son yıllarda ivme kazanmıştır. Hastane yapım ve faaliyet dönemlerinde yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanılması çevresel sürdürülebilirlik açısından ulusal ve uluslararası mevzuat ve standartlar seviyesinde gerçekleştirilerek sağlık hizmetini güçlendirmektedir. Bu çalışmada Corbin ve Strauss'un Nitel Veri Analiz Yöntemlerinden Doküman Analizi Metodu kullanılarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verileriyle Türkiye'de hastane yapımlarında yenilenebilir enerji uygulamalarının çevresel sürdürülebilirliği araştırılmış; uygulanabilen yaklaşımların basit simülasyon yöntemiyle hesaplanan enerji maliyetlerini ilk yatırım bedeli üzerinden işletme döneminde karşılayabileceği pay irdelenmiştir. Buna göre enerji ihtiyacının başta yatak kapasiteleri olmak üzere belirli kriterlere bağlı, değişik sürelerde kullanımı öngörülen ısı sistemlerince karşılanacağı ve bu kullanım miktarının tahmin edilen elektrik tüketiminden bağımsız olarak farklılık göstereceği görülmektedir. Hastane gibi su, elektrik ve ısıtma-soğutma tüketim bedelleri milyar lirayı bulabilen tesislerin, doğru yönetilen sürdürülebilir uygulamalarla kaynak sarfiyatlarını %30' a kadar düşürerek iklim değişikliğine etkilerini azaltılabileceği anlaşılmıştır. Araştırmalar, yenilebilir enerji yöntemlerinin kullanılmasının ya da kojenerasyon/trijenerasyon sistemleriyle enerji tasarrufunun sağlanarak yenilenebilir enerji sistemleri ile birlikte bir jeneratörün elektrik ürettiği hibrit sistemlerin uygulanmasının, yüksek kalite ve düşük maliyet başta olmak üzere birçok fayda sağladığını göstermektedir. Bu tür uygulamalarla enerjiyi verimli kullanmanın yanı sıra, fazla enerjinin şebekeye gönderilmesi veya daha sonra ihtiyaç halinde kullanılmak üzere uygun bataryalarda depolanması seçenekleri mümkün olabilmektedir. Sonuç olarak toplumun sağlıklı bir çevrede yaşam sürmesi için, fosil yakıt kullanımı azaltılarak kabul görmüş tüm standartlarla sürdürülen projelerde ülkemizin refahı çevreci politikaların gündemde tutulması ile sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
In recent years, investments in the healthcare sector regarding quality, efficiency, and sustainability have gained momentum in our country, with both the government and private sector making significant efforts. The use of renewable energy systems during hospital construction and operation periods enhances environmental sustainability in line with national and international legislation and standards, strengthening healthcare services. This study explores the environmental sustainability of renewable energy applications in hospital construction in Türkiye, using Corbin and Strauss's Qualitative Data Analysis Method - Document Analysis. The study examines applicable approaches and analyzes the share of operating costs that can be covered by calculating the energy costs through a simple simulation method based on the initial investment costs. The study shows that the energy demand, primarily dependent on criteria such as bed capacity and expected usage times of heating systems, will vary independently of estimated electricity consumption. It has been understood that facilities such as hospitals, whose water, electricity and heating-cooling consumption costs can reach billions of lira, can reduce their impact on climate change by reducing their resource consumption by up to 30% with properly managed sustainable practices. Research has shown that the use of renewable energy methods or hybrid systems that generate electricity through a generator, alongside renewable energy systems, provides many benefits, such as high quality and low costs, energy savings through with CHP (Combined Heat and Power)/CCHP (Combined Cooling, Heat and Power) systems, and efficient energy usage. Moreover, these applications offer the possibility of sending excess energy to the grid or storing it in suitable batteries for later use. In conclusion, the implementation of environmentally-friendly policies can enhance our country's prosperity and provide a healthy environment for society by reducing the use of fossil fuels and ensuring adherence to established sustainability standards in all projects.