The relationship between financial development and economic growththe case of ECOWAS from 1975 to 2020
Ekonomik büyüme ile finansal derinleme arasındaki ilişki: 1975'ten 2020'ye ECOWAS örneği
- Tez No: 813704
- Danışmanlar: PROF. DR. RASİM ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Finansal Derinleşme, Finansal Kurumlar, Mali Açık, Siyasi İstikrarsızlık, Fiyat İstikrarı, Economic Growth, Financial Deepening, Financial Development Financial Institutions, Political Instability, Price Stability
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Finansal gelişme, kalkınma ekonomisi tarihinde uzun zamandır ekonomik büyümenin önemli bir faktörü olarak görülmüştür. Ek olarak, bilimsel literatürden elde edilen önemli veriler, finansal okuryazarlık ve farkındalığın herhangi bir gerçek ekonomik ilerleme için ön koşul olduğunu göstermektedir. ECOWAS örneğinde, ekonomik büyüme için bir ön koşul olarak finansal gelişme kavramı makroekonomi için kritik öneme sahiptir. Bununla birlikte, çalışmaların hiçbiri 1975'ten 2020'ye kadar ECOWAS üye ülkelerindeki finansal gelişme düzeyini özel olarak incelememiştir. Bunu hesaba katarak, bu yüksek lisans tezi, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üye ülkelerindeki finansal gelişmenin uygunluğunu incelemektedir. Ekonomik ilerleme arayışı. Araştırma sorularına yanıt aranırken, bu nicel araştırma için verileri elde etmek için Dünya Bankası veri tabanı kullanılmıştır. GSYİH büyüme oranı, Net İç Kredi, Devlet Harcamaları ve Ticari Açıklık, her bir ECOWAS üye devleti için bu çalışmanın istatistiklerine dahil edilen dört temel faktördü. Bu çalışma, panel veri çalışmalarını yorumlamak için ideal olan ilgili hipotezi test etmek için STATA kullanarak verileri analiz etmiştir. Araştırma, ECOWAS üye ülkeleri arasında ekonomik büyüme ve finansal gelişme arasında önemli bir ilişki keşfetti.
Özet (Çeviri)
Financial development has long been seen as an important factor of economic growth in the history of developmental economics. Additionally, substantial data from scholarly literature indicates that financial literacy and awareness are prerequisites for any real economic progress. In the case of ECOWAS, the notion of financial development as a prerequisite for economic growth is critical to macroeconomics. However, none of the studies specifically examined the level of financial development in ECOWAS member countries from 1975 to 2020. On this account, this master's thesis investigates the relevance of financial development in the Economic Community of West African States (ECOWAS) member nations' pursuit of economic progress. In the attempt to answer the research questions, the World Bank database was used to obtain the data for this quantitative investigation. GDP growth rate, Net Domestic Credit, Government Expense and Trade Openness were the four primary factors included in the statistics of this study for each ECOWAS member state. This study analyzed the data using STATA to test the hypothesis of interest, which is ideal for interpreting panel data studies. The research discovered a substantial relationship between economic growth and financial development across ECOWAS member nations.