Ozan Arif'in hayatı, sanatı ve eserleri
Ozan Arif's life, art and work's
- Tez No: 815541
- Danışmanlar: PROF. BEYHAN KESİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ozan Arif, Şiir, İdeoloji, Sanat Anlayışı, Ülkücülük, Ozan Arif, Poetry, Ideology, Art Understanding, Nationalism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
“Ozan Arif'in Hayatı, Sanatı ve Eserleri”adlı bu çalışma, Ozan Arif'in çeşitli sanat türlerinde yayımladığı eserleriyle birlikte hayatını ve sanatını inceleyerek toplumsal hayattaki ve sanat alanındaki konumunu belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu şekilde, Ozan Arif'i akademik dünyaya tanıtarak yapılacak olan yeni çalışmalara kaynaklık etmek hedeflenmiştir. Ozan Arif, öğretmen olarak kariyerine başlasa da uğradığı siyasal baskılar nedeniyle istifa etmek zorunda kalmış ve uzun bir süre yurtdışında yaşamını sürdürmüştür. Gurbet hayatı, onun müzik ve şiir çalışmalarında derin izler bırakmıştır. Ozan Arif, eserlerinde toplumsal konulara odaklanarak ülkücü düşüncenin sözcüsü olmuştur. Türkçülük ve İslamcılık ideolojisini benimsemiş, şiirlerinde ve albüm çalışmalarında bu düşünceyi işlemiştir. Toplumsal meselelere odaklanan şiirleri, düşünce yazıları ve albümleriyle milliyetçi camianın temsilciliğini yaparak gelenekten geleceğe aktarımın öncülüğünü üstlenmiştir. Ozan Arif; şiir, türkü ve köşe yazıları gibi farklı türlerde eserler ortaya koymuştur. Bu çalışmada, sanatçının biyografisi ve eserlerinin yanında sanat yaşamının değerlendirmesi de yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study titled“Ozan Arif's Life, Art and Works”is to examine the life, art and works of Ozan Arif, who has published works in many genres of art, and to determine his position in the field of social and art. In this way, it is aimed to introduce him to the world of science and to serve as a source for new studies on this subject. Ozan Arif initially began his career as a teacher but due to political pressures he faced, he was forced to resign and subsequently lived abroad for an extended period.The wounds inflicted on his soul by the expatriation were reflected in his saz and poetry. Arif became the voice of the Turkısh nationalism by focusing on social issues in his poetry and music. Adopting the ideology of Turkism, Arif has also treated this ideology in his works. He has been the voice of the nationalist community by dealing with social issues in his poems, thought writings and album works and has been the pioneer of the transfer from tradition to the future. Ozan Arif has produced works in multiple genres such as poetry, album works and columns. In this study, besides the artist's biography and his works, an evaluation of his artistic life is also included.