Ağrı ilinde su yönetimi
Water management in Ağrı province
  1. Tez No: 815958
  2. Yazar: ÜMMÜ GÜLSÜM ÖZTÜRK İŞİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER NUHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su Kaynakları, Yazıcı Barajı, Su Yönetimi, Ağrı'da Su Yönetimi, Water resources, Yazıcı Dam, Water Management, Water Management in Ağrı
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, Ağrı ilinde bulunan su kaynaklarından içilebilir su kaynaklarının neler olduğu, sınırlı sayıda olan su kaynaklarının bilinçsiz tüketilmesi nedeniyle oluşabilecek su kıtlığı probleminin düzeyinin belirlenmesi, Yazıcı Barajı'ndan temin edilen suların durumu ve barajın ömrü ele alınarak tüketilen su miktarı ve suyun birim fiyatından kaynaklanan su sarfiyatını minimize etmek için neler yapılabileceğidir. Yöntem: Tez çalışması kapsamında, 250 kişiye uygulanan bir anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışma neticesinde elde edilen veriler doğrultusunda su kıtlığı, su yönetimi ve bilinçli su tüketimine yönelik“ne gibi önlemler alınabilir?”veya“ne gibi çözümler üretilebilir?”sorularına yanıt bulunmaya çalışılmıştır. Bulgular: Yapılan anket çalışması sonucunda Ağrı ilinde ikamet eden vatandaşların şebeke suyu hakkındaki düşünceleri, bilinçsiz su tüketimi ve su kıtlığı probleminin bilinci öğrenilmeye çalışılmıştır. Anket çalışmasından elde edilen bulgular Araştırma Bulguları ve Tartışma başlığı altında detaylarıyla birlikte verilmiştir. Sonuç: Gerçekleştirilen saha çalışmaları neticesinde bu tez çalışmasının ve varılan sonuçların başarılı bir şekilde uygulanabilmesi ve su kıtlığının önüne geçilebilmesi için Milli Eğitim Müdürlüğü, Ağrı Belediyesi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yapılması gerekenler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to determine the potable water resources of the water resources in the province of Ağrı, to determine the level of the water shortage problem that may occur due to unconscious consumption of the limited number of water resources, the status of the water supplied from the Yazıcı Dam and the life of the dam, the amount of water consumed, and what can be done to minimize the water consumption arising from the unit price of water. Method: Within the scope of the thesis study, a questionnaire study applied to 250 people was conducted. In line with the data obtained as a result of this study,“what measures can be taken?”for water scarcity, water management and conscious water consumption. or“what solutions can be produced?”attempts were made to answer the questions. Findings: As a result of the survey study, it was tried to learn the thoughts of the citizens residing in the province of Ağrı about the mains water, unconscious water consumption and the awareness of the problem of water scarcity. The findings obtained from the survey study are given in detail under the title of Research Findings and Discussion. Results: As a result of the field studies, the things to be done by the Directorate of National Education, the Municipality of Ağrı and the Provincial Directorate of Agriculture and Forestry were determined in order to successfully implement this thesis and the conclusions reached and to prevent water scarcity.