Necip Mahfuz'un 'Evladu Haratina' adlı eseri ile Orhan Pamuk'un 'Cevdet Bey ve Oğulları' adlı eseri'nde aile
Family in Necip Mahfuz's nobel 'Evladu Haratina' and Orhan Pamuk's novel 'Cevdet Bey ve Oğulları'
  1. Tez No: 816460
  2. Yazar: HATİCE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Edebiyat, Aile, Necip Mahfuz, Orhan Pamuk, Evlâdu Hâratinâ, Cevdet Bey ve Oğulları, Comparative Literatüre, Family, Necip Mahfuz, Orhan Pamuk, Evlâdu Hâratinâ, Cevdet Bey and his Sons
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Edebiyat, olay, duygu ve düşünceleri dil aracılığı ile estetik bir şekilde ifade etme sanatıdır. Roman ise edebiyatın konusu olup edebi duyguların genellikle düz yazı biçiminde okuyucuya aktarılmasıdır. Arap Edebiyatında ve Türk Edebiyatında roman geniş bir yer tutmaktadır. Her iki edebiyatta da roman türünde pek çok eser verilmiştir. Arap Edebiyatı'nda Necip Mahfuz roman türünde“Evladu Haratina”adlı eserini kaleme alırken Orhan Pamuk roman türünde“Cevdet Bey ve Oğulları”adlı eserini kaleme almıştır. 1988 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mısırlı yazar ve Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman ve tek Arap yazar olan Necip Mahfuz'un“Evlâdu Hâratinâ”adlı eseri bulunmaktadır. Aynı şekilde Türk yazar olan ve birçok başka edebiyat ödülünün yanı sıra 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazanarak bu ödülü alan en genç kişilerden biri olan Orhan Pamuk'un“Cevdet Bey ve Oğulları”adlı eseri vardır. Her iki eser, işlenen konuları itibariyle dönemlerinin sosyal ve kültürel yapısını yansıtması bakımından oldukça önemlidir. Ayrıca eserlerin karşılaştırılarak ele alınması eserlerdeki kişilerin, zamanların, konuların, mekânların ve toplumun duygu ve düşüncelerinin nasıl yansıtıldığının incelenmesi her iki edebiyata da katkı sağlayacaktır. Çalışmanın giriş kısmında edebi tür olan roman ele alınmış ve Arap Edebiyatı ile Türk Edebiyatı'nda romanın nasıl ele alındığı üzerinde durulmuştur. Aynı şekilde giriş kısmında Karşılaştırmalı Edebiyat'a değinilmiş ve 'aile' kavramı ele alınmıştır. Birinci bölümde yazarların hayat hikayelerine ve eserlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde romanın incelenmesi üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise Necip Mahfuz'un“Evladu Haratina”adlı eseri ile Orhan Pamuk'un“Cevdet Bey ve Oğulları”adlı eserinde 'aile' kavramı üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Literary is the art of expressing the event, emotion and operation through language in an aesthetic method. At the same time the novel is the feelings of literature and the transfer of literary feelings to the reader, usually in prose form. The novel has a keep expanse in Arabic Literature and Turkish Literature. There are many literary work in the genre of novel In both literatures, In Arabic Literature, Necip Mahfuz wrote his book“Evladu Haratina”in the genre of novel, while Orhan Pamuk wrote his work called“Cevdet Bey and his Sons”. The novel“Evlâdu Haratinâ”by Necip Mahfuz, the Egyptian writer who won the 1988 Nobel Prize in Literature and the first Muslim and only Arab writer. Likewise, Orhan Pamuk, who is a best Turkish writer and one of the youngest people to win the Nobel Prize for Literature in 2006, among many other literary awards and Orhan Pamuk has“Cevdet Bey ve Oğulları”work. Both of works, are most important in terms of reflecting the social and cultural structure of their period in terms of the subjects covered. Also the works will contribute to both literatures, examining how the people, times, subjects, places and society of the society are reflected in the emotions and consumers. The introduction part of the study, the novel, which is a literary genre, is discussed and how the novel is handled in Arabic Literature and Turkish Literature is emphasized. Likewise, comparative literature was mentioned in the introduction and the concept of 'family' was discussed. In the first section, the biographies and works of the authors are included. The second chapter focuses on the analysis of the novel. In the third chapter, the concept of“family”is included in the novel of Necip Mahfuz“Evadu Haratina”and Orhan Pamuk“Cevdet Bey and his Sons”.