Kuersetin yüklü PCL bazlı farklı polimerik nanopartiküllerin üretimi, karakterizasyonu ve antioksidan aktivitelerinin karşılaştırılması
Production, characterization and comparison of antioxidant activities of quercetin-loaded PCL based different polymeric nanoparticles
- Tez No: 818512
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP DERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Bioengineering, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Kuersetin, PCL, mPEG-PCL, PCL-PEG-PCL, polimerik nanopartikül, Quercetin, PCL, mPEG-PCL, PCL-PEG-PCL, polymeric nanoparticle
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kuersetin vücutta oluşan serbest radikalleri nötralize ederek çeşitli patolojik durumların oluşmasına sebebiyet veren oksidatif stresin kontrol altına alınmasında görev alan önemli antioksidanlardan biridir. İnsan vücudunda üretilmeyip ekzojen olarak alınan kuersetin çeşitli meyve, sebze ve bitki kaynaklı içeceklerde yaygın olarak bulunan doğal bir flavonoiddir. Antioksidan özelliğinin yanında antiinflamatuar ve antibakteriyel özellikler gibi önemli biyolojik aktiviteleri mevcuttur. Ancak ışık, ısı ve pH gibi çevresel faktörlere karşı hassastır. Kuersetin aromatik doğası ve hidrofobik bölgelerin varlığı nedeniyle nispeten hidrofobik bir bileşiktir. Sudaki düşük çözünürlük, vücuttaki karmaşık metabolizması biyoyararlanımının ve terapötik etkinliğinin sınırlanmasına katkıda bulunur. Farmasötik alandaki uygulamasını sınırlayan bu özellikler, kuersetinin nanopartiküler ilaç dağıtım sistemlerine entegre edilmesiyle geliştirilebilir. Bu tez kapsamında, kuersetinin PCL, mPEG-PCL ve PCL-PEG-PCL polimerlerine kapsüllenmesi ile antioksidan aktivitesinin arttırılması ve aynı koşullar altında üretilen nanopartiküller üzerindeki polimer etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Kuersetin yüklü polimerik nanopartiküller, tekli emülsiyon çözücü evaporasyon yöntemiyle üretilmiştir. Üretilen nanopartiküllerin partikül boyutu ve polidispersite indeksi dinamik ışık saçılımı yöntemi ile, zeta potansiyeli ise elektroforetik ışık saçılımı yöntemi ile belirlenmiştir. Nanopartiküllerin kapsülleme etkinliği ve ilaç yükleme kapasitesi, ultraviyole görünür bölge (UV-Vis) spektroskopisi kullanılarak ve reaksiyon verimi gravimetrik olarak hesaplanmıştır. Dissolüsyon yöntemi ile in vitro salım çalışmaları yapılmış ve sonuçlar karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Fourier dönüşümlü kızılötesi (FT-IR) spektroskopisi kullanılarak, kapsüllemenin gerçekleşip gerçekleşmediği incelenmiştir. Alan Emisyonlu Taramalı Elektron Mikroskobu (FE-SEM) kullanılarak nanopartiküllerin şekil ve yüzey morfolojisi analiz edilmiştir. Üretilen nanopartiküllerin ve serbest kuersetinin farklı konsantrasyonlarındaki antioksidan aktiviteleri DPPH (1,1-Difenil-2-pikrilhidrazil radikali) antioksidan analiz yöntemi ile hesaplanarak karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Quercetin is one of the important antioxidants involved in controlling oxidative stress, which causes various pathological conditions by neutralizing free radicals formed in the body. Quercetin, which is not produced in the human body but taken exogenously, is a natural flavonoid commonly found in various fruit, vegetable and plant-derived beverages. In addition to its antioxidant properties, it has important biological activities such as anti-inflammatory and antibacterial properties. However, quercetin is sensitive to environmental factors such as light, heat and pH. It is relatively hydrophobic compound due to its aromatic nature and the presence of hydrophobic sites. Its low solubility in water, its complex metabolism in the body, contributes to limiting its bioavailability and therapeutic efficacy. These properties, which limit its application in the pharmaceutical field, can be enhanced by integrating quercetin into nanoparticulate drug delivery systems. In this thesis, it was aimed to increase the antioxidant activity by encapsulating quercetin into PCL, mPEG-PCL and PCL-PEG-PCL polymers and to compare the polymer effect on nanoparticles produced under the same conditions. Quercetin loaded polymeric nanoparticles were produced by a single emulsion solvent evaporation method. The particle size and polydispersity index of the produced nanoparticles were determined by the dynamic light scattering method, and the zeta potential was determined by the electrophoretic light scattering method. The encapsulation efficiency and drug loading capacity of the nanoparticles were calculated using an ultraviolet-visible (UV-Vis) spectroscopy and the reaction yield was calculated gravimetrically. In vitro release studies were performed with the dissolution method and the results were given comparatively. Using a Fourier transform-infrared (FTIR) spectroscopy, it was examined whether encapsulation has taken place. The shape and surface morphology of the nanoparticles were analyzed by Field Emission-Scanning Electron Microscopy (FE-SEM). The antioxidant activities of the produced nanoparticles and free quercetin at different concentrations were calculated and compared by the DPPH (1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl radical) antioxidant assay method.