Türk siyasal yaşamında Farük Sükan
Faruk Sükan in Turkish political life
- Tez No: 821091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM YALANSIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
- Anahtar Kelimeler: Faruk Sükan, Zehir Hafiye, Siyaset, İçişleri Bakanı, 72'ler Hareketi, Konya, Ecevit Hükümeti, Askeri Darbeler, Faruk Sükan, Zehir Sleuth, Politics, Minister of Interior, 72's Movement, Konya, Ecevit Government, Military Coups
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Türk Siyasal yaşamında Faruk Sükan Türk siyasetinin en önemli aktörlerinden birisidir. Faruk Sükan'ın biyografisini pragmatizm anlayışı içerisinde inceleyerek siyasi kariyerini karar ve tercihlerini daha anlaşılır kılmayı amaçlamaktadır. Faruk Sükan gençlik yıllarında katıldığı siyaset faaliyetlerine 1983 yılına kadar aktif politikada yer aldı. Politika içerisinde Türk siyasetinin buhranlı dönemlerinde görevler alırken, fikir ve görüşlerini bu dönemde siyasete yansıttı. 1946 yılında DP'nin siyasi çalışmalarında bulunurken, 1950 yılında milletvekili yoklamalarını kazanamadı. 1955 yılında Meclis üyeliğine 1957'de Belediye Başkanlığına seçildi ve 27 Mayıs 1960 tarihinde askeri ihtilal ile görevi son buldu. Faruk Sükan AP kurucuları arasında yer aldı. 1961-1965 yıllarında siyasetin buhranlı döneminde AP'nin siyasi görüşlerini yansıttı. AP'nin içerisinde milliyetçi tarafı temsil etti. AP içerisinde 1962-1965 yıllarında Genel Başkan Yardımcısı ve sözcüsü oldu. Faruk Sükan 1965-1969 döneminde AP'nin İçişleri Bakanı oldu ve hükümet en rahat iktidar dönemini yaşadı. Faruk Sükan 1970-1978 yılları arasında DP'de muhalefeti temsil eden Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili idi. 1978-1979 yıllarında DP'nin tek temsilcisi olarak meclise giren Faruk Sükan Ecevit Hükümeti'nde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. Başbakan Yardımcılığı döneminde yolsuzluklar ile mücadele etmiştir. 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle MDP'den milletvekili adayı oldu ve partideki anlaşmazlıklardan dolayı adaylıktan çekildi. Faruk Sükan 1983 yılında siyaseti bırakmıştır. Bu çalışmada Türk siyasi tarihinin önemli olaylarının çalışması yapılırken siyaset bilimi ve tarih alanına yeni yaklaşımlar getirmenin yanış sıra Faruk Sükan'ın Türk siyasal hayatına etki ettiği olaylar ortaya çıkarıldı. Faruk Sükan'ın yaşam öyküsü üzerinde farklı bir bakış açısıyla yaklaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Faruk Sükan is one of the most important actors of Turkish politics in Turkish political life. By studying Faruk Sukan's biography within the understanding of pragmatism, he aims to make his political career decisions and preferences more understandable. While he was engaged in political work of the DP in 1946, he failed to win the parliamentary polls in 1950. He was elected to the Council in 1955, to the Mayor in 1957 and his term ended with the military revolution on May 27, 1960. Faruk Sükan was among the founders of AP. He reflected the political views of the AP during the depressed period of politics in 1961-1965. He represented the nationalist side in the EP. He became the Deputy Chairman and spokesman of the EP in 1962-1965. Faruk Sükan became the Interior Minister of the EP in the period 1965- 1969 and the government experienced the most comfortable period of power. Faruk Sükan was the Deputy Chairman and deputy representing the opposition in the Dec between 1970 and 1978. He served as Deputy Prime Minister in the Faruk Sükan Ecevit Government, which entered the parliament as the sole representative of the DP in 1978-1979. He fought against corruption during his period as Deputy Prime Minister. He became a parliamentary candidate from the MDP with the military coup of September 12, 1980 and withdrew from the candidacy due to disagreements in the party. Faruk Sükan left politics in 1983. In this study, while studying the important events of Turkish political history, the events that Faruk Sukan influenced Turkish political life were revealed in order to bring new approaches to the field of political science and history. An attempt has been made to approach Faruk Sükan's life story from a different point of view.