Model jet motorunda jet yakıtına biyoyakıt ilavesinin motor performansına ve emisyonlara etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of biofuel addition to jet fuel on engine performance and emissions in model jet engine
  1. Tez No: 821152
  2. Yazar: OZAN KUYUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoyakıt, Model Jet Motoru, Emisyon, Yanma Verimi, Alternatif Yakıtlar, Biofuel, Model Jet Engine, Emission, Combustion Efficiency, Alternative Fuels
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Biyoyakıt takviyeli fosil yakıtlar dış ticaret açığının azalması gibi doğrudan ekonomik katkılarının yanı sıra fosil yakıtların kanserojen etkilerinin azalması, küresel ısınma etkisinin azalması gibi dolaylı ekonomik katkıları sayesinde gün geçtikçe kullanımı artmaktadır. Ülkemizde özellikle savunma sanayinde yapılan insansız hava aracı atılımı gelecekte daha küçük insansız hava araçlarının kullanımının her geçen gün yaygınlaşmasını sağlayarak daha etkin ve ekonomik çözümlere ulaşmamızı sağlayacaktır. Bu tez çalışmasında, aspir yağından biyoyakıt elde edilmiş, yük hücresi ve ardiuno ile hassas bir ağırlık ölçüm cihazı tasarlanmış, model jet motorunda kerosene çeşitli oranlarda biyoyakıt ilavesinin motor performansına ve emisyonlara etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Biofuel-enhanced fossil fuels are increasingly being used due to their direct economic contributions, such as reducing the trade deficit, as well as their indirect economic benefits, such as mitigating the carcinogenic effects of fossil fuels and reducing global warming. The usage of biofuel is gaining momentum day by day. In our country, particularly in the defense industry, the breakthrough in unmanned aerial vehicles is paving the way for the increasing prevalence of smaller unmanned aerial vehicles, leading to more effective and cost-efficient solutions. This will enable us to achieve more efficient and economical solutions. In this thesis study, biofuel was obtained from castor oil, and a precise weight measurement device was designed using a load cell and Arduino. The impact of adding biofuel to the model jet engine at various ratios was investigated in terms of engine performance and emissions.