Sosyal medyada bellek inşalarının izini sürmek: @trtarsiv ınstagram hesabı örneği
Tracking memory constructions on social media: @trtarsiv instagram account example
  1. Tez No: 823774
  2. Yazar: NURGÜL TOMBUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel ve Kolektif Bellek, Kimlik, Sosyal Medya, Kültür, Gelenek, Individual and Collective, Memory, Identity, Social Media, Culture, Tradition
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez toplumsal bellek ve sosyal medyanın birbiri ile olan ilişkisini ele almaktadır. Her iki alanında inşa sürecinin epistemolojik anlamda paralel bir zeminde ilerleme göstermesi araştırmada dikkati çekmiştir. Araştırmanın ilk bölümünü araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve sınırlılıklarını oluştururken ikinci bölümde ise bellek bağlamında ilişkilendirilen medyanın, kültürün, mekânın, kimliğin kavramsal tartışması yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise araştırma için elde edilen verilerin kategorileştirilerek değerlendirilmesi yer almaktadır. Bu tezde @trtarsiv hesabının kullanıcılar üzerinde nasıl bir toplumsal bellek inşa ettiği, insanların geçmişi nasıl anımsadığı ve bunun sonucunda geçmişin izlerinden nasıl etkilendikleri tartışılmış ve ortaya konulmuştur. Tez olarak sunulan bu konu, güncel bir durumu ele alıyor olması, bellek üzerine araştırma yapmak isteyenler için literatüre katkı sağlayacak niteliktedir. Sosyal medya kullanımının bellek tartışmalarına ve değerlendirmelerine konu olduğunu ve topluma yönelik bilimsel analizlerin sosyal medya incelemeleri noktasında büyük öneme sahip olduğunu söylemek mümkündür. Bu bağlamda bu tez bireysel ve kolektif bellek çerçevesinde sosyal medyada bellek inşalarının izini sürmeyi ve Instagram'ın @trtarsiv hesabı üzerinden bellek incelemesi yapmayı amaçladığından dolayı bellek ile ilgili yapılan araştırmalara örnek olması bakımından önemlidir. Alanyazın incelendiğinde bu konu kapsamında yapılan bilimsel incelemelerin nicelik yönünden az sayıda olması ve konunun amacı doğrultusunda bir araştırmanın yürütülmemiş olması literatürdeki katkı sağlamak açısından önemlidir. Bu çalışmayı literatürdeki araştırmalardan farklı kılan ise geçmişin, bugün tekrar sosyal medyada gündeme gelmesini ve bunun altında yatan nedenleri irdeleyecek olmasıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the relationship between social memory and social media. The fact that the construction process in both areas progressed on an epistemologically parallel ground drew attention in the research. While the first part of the research consists of the subject, purpose, method and limitations of the research, the second part includes the conceptual discussion of the media, culture, space and identity associated with memory. In the third part, there is a categorization and evaluation of the data obtained for the research. In this thesis, it is discussed and revealed how the @trtarsiv account builds a social memory on users, how people remember the past and how they are affected by the traces of the past. This topic, which is presented as a thesis, deals with a current situation and will contribute to the literature for those who want to research on memory. It is possible to say that the use of social media is the subject of memory discussions and evaluations, and that scientific analyzes for society are of great importance in social media reviews. In this context, this thesis is important in that it sets an example for research on memory, as it aims to trace memory constructions in social media within the framework of individual and collective memory and to conduct memory analysis on Instagram's @trtarsiv account. When the literature is examined, it is important to contribute to the literature that the number of scientific studies conducted within the scope of this subject is low in terms of quantity and that no research has been carried out in line with the purpose of the subject. What makes this study different from the studies in the literature is that the past comes to the fore again in social media today and it will examine the underlying reasons.