Kostüm tasarımında Oscar ödülü kazanmış müzikallerde baş kadın karakterin kostümlerinin incelenmesi
Examining the costumes of the lead female character in Oscar award-winning musicals in costume design
- Tez No: 825553
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANTÜRK ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dans, Film, Giysi tasarımı, Kadın sanatçılar, Kostüm, Müzikal, Sinema, Tasarım, Dance, Film, Clothing design, Women artists, Costume, Musical, Cinema, Design
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Moda Tekstil Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Tezin ilk bölümünde, çalışmanın amacı, özgün değeri ve yöntemi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde kostüm, kostüm tasarımı, kostüm tasarımcılarının tasarım süreçleri, kostüm tasarımında tarihsel süreçler ile sinema, kostüm ve makyajın uyumu incelenmiştir. Müzikaller, müzikal filmlerin tarihsel süreçleri, müzikallerde kostüm tasarımının önemi, özellikleri ve sahnelenen eserlerin kostüm tasarım süreci ele alınmıştır. Kostüm tasarımının fikir oluşumundan sahnelenmesine kadar yapılan çalışmalar açıklanmıştır. Sinema filmlerinde oyuncuya ve rolüne uygun kostümün tasarlanması, müzikle, dansla ilişkisi, müzikaller ve işlenişleri anlatılmıştır. Tezin üçüncü bölümünde Oscar ödülü almış müzikal filmler sırasıyla çalışılmış, filmler hakkında temel bilgiler verilmiş, başrol karakterlerinin öyküde gelişimi anlatılmıştır. Filmler, başrol karakterlerin filmin ilk sahnesinden başlayarak bütün sahnelerde giydikleri kostümler anlatılmıştır. Kostümlerin biçimsel ve teknik incelemesi ile biçimsel ve teknik analizleri ayrı ayrı yapılmıştır. Ayrıca incelenen müzikal filmlerde başrol kadın oyuncularının giydikleri kıyafetlerin gösteri yaptıkları sahne ve sergiledikleri dansla uyumları, bu sahneler için tercih edilen müziklerin seçimi incelenmiştir. Tezin dördüncü bölümünde ise incelenen müzikal filmlerin kadın başrol oyuncularının kostümlerinden, danslarından ve sahnelerinden esinlenerek birer kostüm tasarımı uygulaması yapılmış, silüete giydirilmiş, teknik çizimleri uygulanmıştır. Daha sonra tasarlanan kostümler, oyuncunun müzikal filmdeki rolüne ve karakterine uygun bir biçimde, film içindeki bir sahneye uyarlanmıştır. İncelenen müzikal filmlerde başrol kadın oyuncuların karakterleri, karakterlerine uygun tasarlanan kostümlerin tasarımları, müzik, dans, sahne renkleri ile kaynak taraması bölümündeki bilgiler karşılaştırılarak tezin sonucu yazılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the first part of the thesis, information about the purpose, original value and method of the study is given. In the second part of the thesis, costume, costume design, design processes of costume designers, historical processes in costume design and the harmony of cinema, costume and make-up are examined. Musicals, the historical processes of musical films, the importance of costume design in musicals, its features and the costume design process of the staged works are discussed. The studies carried out, from the idea formation to the staging of the costume design, are explained. The costume design is suitable for the actor and her role in the movies, and the relationship with music and dance, musicals and their processing are explained. In the third part of the thesis, the musical films that received Oscar awards are explained in order, basic information about the films is given, and the development of the leading characters in the story is explained. The film costumes that the leading characters wear in all scenes, starting from the film's first scene, are explained. Formal and technical analyses and formal and technical analyses of the costumes were made separately. In addition, the harmony of the clothes worn by the leading female actors in the examined musical films with the stage and dance they perform and the choice of the preferred music for these scenes were examined. In the fourth part of the thesis, inspired by the costumes, dances and scenes of the female protagonists of the examined musical films, a costume design application was made, the silhouette was dressed, and technical drawings were applied. Later, the costumes designed were adapted to a scene in the film in accordance with the role and character of the actor in the musical film. The characters of the leading female actors in the examined musical films, the designs of the costumes according to their characters, music, dance, scene colors and the information in the source review section were compared, and the conclusion of the thesis was written, and suggestions were made.