Romantik ilişki doyumunun yordanmasında gestalt temas engelleri ve çocuklukta onaylamayan çevre
Gestalt contact disturbances and invalidating childhood environment in predicting romantic relationship satisfaction
- Tez No: 826024
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE GONCA ZEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Romantik İlişki Doyumu, Gestalt Temas Engelleri, Çocuklukta Onaylamayan Çevre, Duygusal ilişki, Geştalt temas biçimleri, Çocuklukta onaylanmayan çevre, Ölçekler, İlişki doyumu, Romantic Relationship Satisfaction, Gestalt Contact Disturbances, Invalidating Childhood Environment, Romantic relationship, Gestalt contact styles, Scales, Relationship satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, romantik ilişki doyumunun cinsiyet, eğitim düzeyi, çocuk sahibi olup olmama ve ekonomik durum değişkenlerine farklılaşıp farklılaşmadığını, Romantik ilişki doyumu ile yaş ve ilişki süresi arasında bir ilişki olup olmadığını ve Gestalt temas engelleri ve çocuklukta onaylamayan çevrenin romantik ilişki doyumunu yordayıp yordamadığını belirlemektir. Çalışmaya 18 yaş ve üzerinde 333 kadın, 145 erkek olmak üzere toplam 478 kişi katılmıştır. Araştırmanın verileri İlişki Doyumu Ölçeği, Gestalt Temas Engelleri Ölçeği, Çocuklukta Onaylamayan Çevre Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde İlişkisiz Örneklemler için t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, varyans analizi sonuçlarının anlamlı bulunduğu durumlarda farkın hangi gruplar arasında olduğunu anlamak için Tukey Testi ve Hochberg Testi, Pearson Korelasyon katsayısı ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre romantik ilişki doyumu ile yaş ve ilişki süresi arasında anlamlı bir ilişki vardır; cinsiyet, çocuk sahibi olup olmama, eğitim düzeyi ve algılanan ekonomik durum değişkenlerine göre ise anlamlı bir farklılık yoktur. Ayrıca romantik ilişki doyumu ile Gestalt temas engellerinin alt boyutu olan temas ile düşük düzeyde, tam temas ile orta düzeyde, bağımlı temas ile düşük düzeyde ve temas sonrası ile düşük düzeyde negatif yönde anlamlı ilişki bulunmaktadır. Çocuklukta onaylamayan çevre (anne ve baba) ile romantik ilişki doyumu arasında ise orta düzeyde negatif yönde anlamlı ilişki bulunmaktadır. Regresyon analizi sonucunda Gestalt temas engellerinin alt boyutu olan tam temas ile çocuklukta onaylamayan çevre anne ve babanın romantik ilişki doyumunu yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. vii
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine whether romantic relationship satisfaction differs according to gender, education level, having children or not and economic status variables, whether there is a relationship between romantic relationship satisfaction and age and relationship duration, and whether Gestalt contact disturbances and invalidating environment in childhood predict romantic relationship satisfaction. A total of 478 people, 333 women and 145 men, aged 18 and over, participated in the study. The data of the study were collected using the Relationship Satisfaction Scale, Gestalt Contact Disturbances Scale, Childhood Invalidating Environment Scale and Personal Information Form. In the analysis of the data, t-Test for Unrelated Samples, One-Way Analysis of Variance, Tukey Test and Hochberg Test, Pearson Correlation coefficient and Multiple Linear Regression Analysis were used to understand between which groups the difference was found in cases where the results of analysis of variance were found to be significant. According to the results of the research, there is a significant relationship between romantic relationship satisfaction and age and relationship duration; there is no significant difference in terms of gender, having children, education level and perceived economic status. In addition, there is a low level of negative significant relationship with romantic relationship satisfaction with contact, which is the sub-dimension of Gestalt contact disturbances, moderate level with full contact, low level with dependent contact, and low level with final-contact contact. There is a moderately negative and significant relationship between childhood invalidating environment (mother and father) and romantic relationship satisfaction. As a result of the regression analysis, it ix was concluded that full contact, which is the sub-dimension of Gestalt contact disturbances, and parents who invalidating in childhood predicted romantic relationship satisfaction.