Missile telemetry system design and performance analysis
Füze üstü telemetri sistem tasarımı ve performans analizleri
  1. Tez No: 826419
  2. Yazar: CELAL ÖZGÜR BOZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CANBOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Telemetri, füze telemetri sistemi, modülasyon, Link Marjin, Telemetri Sistem Performans Hesaplayıcı Arayüzü, Telemetry, missile telemetry system, modulation, Link Margin, Telemetry System Performance Calculator Interface
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Telemetri bir sistemin kablolu veya kablosuz olarak uzaktan izlenmesi veya kontrol edilmesidir. Kelime anlamı olarak da 'uzaktan ölçüm alma' anlamında kullanılır. Telemetri sistemi sayesinde, bir sisteme ait çeşitli veriler belli bir mesafeden toplanır ve bu veriler görüntülenecek bir noktaya iletilir. Telemetri sistemi birçok uygulama alanlarında kullanılır. Bu çalışma kapsamında, füze telemetri sistemi üzerinde yoğunlaşılacaktır. Füzeleri geliştirme aşamasında çeşitli Harici Yük Sertifikasyonu testleri gerçekleştirilir. Bu testler, geliştirilmekte olan silah sistemi ve alt bileşenlerinin tasarımına yönelik veri toplanması ve çalışma sınırlarının belirlenmesi için oldukça önemlidir. Ne kadar çok yer ve uçuş testi olursa tasarım o kadar yüksek doğruluk ile çalışır. Bu verilerin toplanması aşamasında telemetri sistemine ihtiyaç duyulur. Harp başlığı yerine yerleştirilen deneme başlığı kısmı sayesinde füze içerisinde bulunan elektronik kart ve çeşitli sensörlerden veri toplanır. Bu çalışmada, füze telemetri sistem tasarımına ve bu tasarım doğrultusunda geliştirilen Telemetri Sistem Performans Hesaplayıcı Arayüz programı üzerinde durulmuştur. Bu arayüz sayesinde, telemetri sisteminde kullanılan hem verici hem de alıcı taraftaki RF haberleşme değerleri ve modülasyon çeşitleri dikkate alınarak Sinyal Gürültü Oranı Link Marjin değeri hesaplanır. Modülasyon türlerine göre telemetri haberleşme performansları karşılaştırılır. Çalışma sonucunda, İkili Faz Kaydırmalı Anahtarlama ve Karesel Faz Kaydırmalı Anahtarlama modülasyonlarında Sinyal Gürültü Oranı Link Marjin değerleri diğer modülasyon çeşitlerine göre daha iyi çıkmıştır. Yapılan bu çalışmalar sonucunda, füze telemetri sistem tasarımı için gerekli olan telemetri ekipmanlarının haberleşme parametrelerini önceden belirleyerek uçuş öncesi için daha güvenilir bir ortam sağlamış oluruz.
Özet (Çeviri)
Telemetry is either wired or wireless remote monitoring or control of a system. It is also used in the sense of 'receiving remote measurement' as a word meaning. Thanks to the telemetry system, various data belonging to a system are collected from a certain distance and this data is transmitted to a point to be displayed. Telemetry system is used in many application areas. Within the scope of this study, the focus is on the missile telemetry system. During the development phase of the missiles, various External Store Certification tests are carried out. These tests are very important for collecting data and determining the working limits for the design of the weapon system and its subcomponents under development. The more ground and flight tests performed, the more accurately the design works. A telemetry system is needed at the stage of collecting this data. Thanks to the test head part placed instead of the warhead, data is collected from the electronic card and various sensors in the missile. In this study, the missile telemetry system design and the Telemetry System Performance Calculator Interface program developed in line with this design are emphasized. Thanks to this interface, Link Margin of the Signal to Noise Ratio value is calculated by taking into account the Radio Frequency communication values used in the telemetry system on both the transmitting and receiving sides and the modulation types. According to these modulation types, telemetry communication performances are compared. As a result of the study, Link Margin of the Signal to Noise Ratio in Binary Phase Shift Keying and Quadrature Phase Shift Keying modulations are better than other modulations. As a result of these studies, we provide a more reliable environment for pre-flight by pre-determining the communication parameters of the telemetry equipment required for missile telemetry system design.