Karayolu tünel inşaatı projeleri için bir ön maliyet tahmin modeli
A preliminary cost estimation model for highway tunnel construction projects
- Tez No: 826653
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LATİF ONUR UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karayolu Tünelleri, Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu (NATM), Maliyet tahmini, Tünellerde kazı destek sistemleri, Regresyon, Highway Tunnels, New Austrian Tunneling Method (NATM), Cost estimation, Excavation support systems in tunnels, Regression Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Günümüzde ulaşım sektöründe, imalata başlanmadan önce tünel maliyetinin yaklaşık olarak tahmini kamu bütçesi açısından ve yüklenici açısından önem arz etmektedir. Literatürde araştırmacıların tünel zemin özelliklerine bağlı tasarım/modelleme, projelendirme ve kazı sistemleri, kazı destek sistemleri üzerinde birçok çalışmaları olmasına rağmen yaklaşık maliyet üzerine pek az çalışma bulunmaktadır. Bu alandaki boşluktan yola çıkarak, tünel açma yöntemlerinden en yaygın olarak uygulanan Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu (NATM) ile açılmış ve imalatları tamamlanmış çeşitli tip tünellerde; kazı ve kazı destek elemanları maliyet hesapları ile süreden bağımsız olarak farklı zemin sınıflarında istenen tip, çap ve uzunlukta bir yaklaşık tünel maliyeti modeli oluşturulmuştur. Tünel maliyetinde destek elemanlarını parametre olarak kullanarak, Çoklu Regresyon Analizine dayalı parametrik yöntem ile oluşturulan modelde; (günümüz enflasyon farkları da gözetilerek) 2023 yılı yol, köprü, tünel, bitümlü kaplamalar, bakım ve trafik işlerine ait (KGM) birim fiyatları kullanılmıştır. 35 adet gözlenen ve 5 adet kontrol grubu farklı zemin sınıfı tünel verisi ile oluşturulan maliyet tahmin modelinde; 1 ano boyu (12,10 m) için determinasyon katsayısı R2 = 0,997 ve ortalama hata payı % 7,06 olan değerler hesaplanmıştır. Oluşturulan bu model ile, düşük hata payıyla hızlı maliyet hesabı yapılarak hem zaman hem bütçe planlama açılarından faydalar sağlanabileceği düşünülmektedir. Bu yöntemin kullanılması ile, istenilen uzunluktaki bir karayolu tünelinin maliyetleri, ilgili zaman için ilgili birim fiyatlar kullanılarak yeniden hesaplanıp, gerek işveren kuruluşlar gerek yapım firmaları için süresel ve maliyetsel faydalar sağlayabilecektir. Yöntemin B1, B2, B3, C2 ve C3 destek sınıfları için uygulanabilir olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, in the transportation sector, the approximate estimation of the tunnel cost before the start of production is important for the public budget and for the contractor. Although there are such many studies in the literature on the design/modelling, projecting and excavation systems and excavation support systems depending on the tunnel soil properties, there are few studies on the approximate cost. Based on the gap in this area, in various types of tunnels opened and manufactured with the New Austrian Tunneling Method (NATM), which is the most widely applied among tunneling methods; With the cost calculations of excavation and excavation support elements, an approximate tunnel cost model of the desired type, diameter and length in different soil classes, regardless of the duration, was created. In the model created with the parametric method based on Multiple Regression Analysis, using the support elements as parameters in the tunnel cost; (taking into account today's inflation differences) unit prices (KGM) for 2023 roads, bridges, tunnels, bituminous pavements, maintenance and traffic works are used. In the cost estimation model created with 35 observed and 5 control group different ground class tunnel data; for 1 anode length (12.10m), the coefficient of determination R2 = 0.997 and the mean error margin of 7,06% were calculated. With this model created, it is thought that benefits can be achieved in terms of both time and budget planning by making a fast cost calculation with a low margin of error. By using this method, the costs of a road tunnel of the desired length, using the relevant unit prices for the relevant time; It will be recalculated and provide temporal and cost benefits for both employer organizations and construction companies. The method has been found to be available for B1, B2, B3, C2 and C3 support classes.