Restructuring planning throught communicative reasoning: quality management and leadership in planning for influencing interest
  1. Tez No: 82687
  2. Yazar: N.TUNGA KAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TEKELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, iletişimsel rasyonalite, araçsal rasyonalite, pay edilmiş güç, organizasyon, kamu alanı VI, network, Total Quality Management, influence, communicative reason, instrumental rationality, shared-power, organization, public sphere IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
öz PLANLAMANIN İLETİŞİMSEL RASYONELİTE İLE YENİDEN YAPILANDIRILMASI: YÖNLENDİRME İÇİN PLANLAMADA KALİTE YÖNETİMİ VE LİDERLİK Köroğlu, Nuri Tunga Yüksek Lisans, Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İlhan Tekeli Haziran 1999, 89 sayfa Bu tezde, 'bir demokrasi projesi olarak planlamanın, iletişimsel eylem içinde, nasıl yeniden yapılandırılabileceği' sorusuna iletişimsel rasyonalite ile ilişkili olarak yanıt aranmaktadır. Bunun için, kalite yönetiminde iletişimsel rasyonalite kavramı incelenip bir organizasyon içerisindeki özellikler özetlenmektedir. İletişimsel eylemin Kalite organizasyonlarında gözlenen yapısı ışığında 'iletişimsel rasyonaliteye dayanan planlama yaklaşımının nasıl yapılandırılabileceği' ve 'karar alma süreçlerine, pay edilmiş güç ilişkileri açısından, planlama pratiğinde nasıl etki edilebileceği' sorularına cevap aranmaktadır.Bu tezde, gelişmeler ve iletişimsel rasyonalitenin ilişkisinin ortaya çıkarılmasına uygun olduğundan dolayı, takip edilen metot literatür araştırması olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESTRUCTURING PLANNING THROUGH COMMUNICATIVE REASONING: QUALITY MANAGEMENT AND LEADERSHIP IN PLANNING FOR INFLUENCING INTEREST Köroğlu, Nuri Tunga M.S., Department of Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. İlhan Tekeli June 1999, 89 pages This thesis is an attempt to search answers to the question of 'how planning should be restructured through communicative action, as a democratic project' in relation to the communicative reason. Developing a new rationality based on the relation between knowledge and human activity, on a communicative and intersubjective base forms the rationale basis of this thesis at re-legitimizing planning. Because of this, the concept of communicative reason in quality management has been examined to outline its characteristics within an organization.The answers to the questions 'how can communicatively reasoned planning approach be structured' and 'how will planning influence interest within shared-power situations' are given according to the constitution of communicative action in quality organization observed. HIIn this study, the method used for research is literature survey since it can be considered as a good way to find out the relation between communicative reason and contemporary approaches in planning literature.