Dağlık Kilikya'da Korykos antik kenti ve limanı
- Tez No: 827904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÖNİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Korykos, Korykos Antik Limanı, Korykos Kıyı Yapılanmaları, Deniz Ticareti, Corycus, Corycus Ancient Port, Korykos Coastal Structures, Maritime Commerce
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Dağlık Kilikya Bölgesi'nde Hellenistik Dönem'de denizcilik faaliyetlerinin yürütülebileceği yerleşimler, stratejik önem arz eden noktalara konumlandırılmışlardır. Korykos Antik Kenti ve limanı da doğal bir koyun içinde, stratejik bir noktada yer almıştır. Öyle ki, Bizans İmparatorluğu bile, 12. yüzyılda Korykos Kara Kalesi'ni inşa ederken bu stratejik noktayı uygun bulmuş olacak ki, günümüzde Antik Liman ile Korykos Kara Kalesi iç içe yapılanmış durumdadır. Dönem itibari ile Doğu Akdeniz'de canlanmış olan deniz ticaretinin yansımalarının doğal sonucu gibi görünen bu liman ve çevresindeki kentleşme hareketliliğinin temelinde deniz ticareti yatmaktadır. Bölgede antik limanlar üzerine yapılan araştırmalar, Hellenistik Dönem'de kıyı şeridinde yer alan kentlerin doğal koyları liman olarak kullandıklarını ortaya koymaktadır. Kilikya'nın özellikle dağlık kıyı kesiminde yer alan kentlerde olduğu gibi, başlangıçta Korykos Antik limanıda doğal bir koy olmalıdır. Kısmi olarak yerel ürünlerin pazarlandığı bu limanın, Roma Dönemi'ne gelindiğinde, donanma gemilerini bile barındırabilecek, sistemli liman yapılanmalarına sahip, bölgenin en güçlü limanlarından biri olduğu epigrafik belgelerden anlaşılmaktadır. Yine liman mendireğinden alınan analiz örnekleri de Roma Dönemi'nde liman ile ilgili sistemli yapılaşmaları kanıtlar niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In the Hellenistic period, settlements where maritime activities could be carried out were strategically positioned in key locations in the Cilicia Tracheia. The ancient city and port of Corycus were also located in a natural bay, at a strategic point. In fact, even the Byzantine Empire found this strategic location suitable when they constructed the“Corycus Land Castle”in the 12th century, and as a result, the“Ancient Port”and the“Corycus Land Castle”are intertwined in the present day. The primary reason behind the urban development and activity in this port and its surroundings, which seems to be a natural consequence of the revived maritime trade in the Eastern Mediterranean during that period, lies in the maritime commerce. Research on ancient ports in the region during the Hellenistic period reveals that cities located along the coastline utilized natural bays as ports. Similarly, the initial Corycus Ancient Port must have been a natural bay, just like the cities in the mountainous coastal region of Cilicia. As indicated by epigraphic evidence, by the time of the Roman period, this port, which initially served as a marketplace for local products, had become one of the region's strongest ports with structured harbor installations capable of accommodating naval ships. Furthermore, analysis samples taken from the port's pier provide evidence of systematic developments related to the harbor during the Roman period.