Risk assesment studies on crude oil transport through bosphorus
Boğazdan geçen ham petrol tankerleri üzerine bir risk değerlendirme çalışması
  1. Tez No: 82791
  2. Yazar: GÜLNUR TUMBAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul Boğazı, ham petrol, tanker trafiği, deniz kazası, risk değerlendirmesi VI, Bosphorus, crude oil, tanker traffic, marine accident, risk assessment TV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
öz 'BOĞAZDAN GEÇEN HAM PETROL TANKERLERİ ÜZERİNE BİR RİSK DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI“ TUMBAT, Gülnur Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Coşkun Yurteri Eylül 1999, 159 sayfa Bu çalışmanın temel amacı, İstanbul Boğazı'nda halen mevcut bulunan veya gelecekte geçecek olan tanker trafiği hakkında akılcı kararlar alınabilmesi için kullanılabilecek yapıda niceliksel bir risk değerlendirme çalışması geliştirmektir. İstanbul Boğazı dar ve keskin dönüşleri, güçlü ve hızlı akıntıları ile denizcilik açısından zor bir su yoludur. Özgün biyo-fiziksel özelliklerinin yanısıra, ekonomik, politik ve stratejik özellikleriyle de oldukça önemli olan bu su yolu, Karadeniz'i çevreleyen ülkelerin ekonomisi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, Montrö Anlaşması (1936) ticari deniz taşımacılığına bir sınır getirmemektedir. Ayrıca, İstanbul Boğazı'na ilişkin mevcut mevzuata göre, kılavuz kaptan alma zorunluluğu da bulunmamaktadır. Bununla birlikte, çok yakın bir gelecekte, ham petrolden çok farklı tehlikeli maddelere kadar değişik tipte yük taşıyan tankerlerin boyutlarında ve sayılarında olabilecek olan muhtemel artışlar, İstanbulBoğazı'ndaki kaza riskini artıracaktır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre, İstanbul Boğazı'nda meydana gelebilecek bir kaza, uluslararası normlara göre, ”önemli kaza“ ve ”felaket" kategorileri arasında yer almaktadır. Boğazın güney kesimlerinde oluşacak bu tür bir kazanın riski, doğal sebeplerden meydana gelebilecek ölüm riskinden beş kat daha fazladır. Doğal afetlerle karşılaştırıldığında ise bu değer 43 kat daha fazla olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“RISK ASSESSMENT STUDIES ON CRUDE OIL TRANSPORT THROUGH BOSPHORUS”TUMBAT, Gülnur M.Sc, Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Coşkun Yurteri September 1999, 159 pages The primary objective of this thesis is to develop a quantitative risk assessment methodology, which can be used in making informed decisions about the current and future tanker traffic in the Bosphorus. Being a very difficult inland waterway to navigate through, the Bosphorus has narrow and sharp turns as well as powerful and rapid currents. Besides its unique bio-physical attributes, the Bosphorus is also characterized by its economic, political and strategic importance. Since economies of the nations surrounding the Black Sea are dependent on transportation through the Bosphorus, the Treaty of Montreux (1936) does not limit commercial shipping and according to the current regulation about the Bosphorus, pilotage service is not compulsory. However, since the number and sizes of the tankers will continue to grow in the very near future, the risk of navigation through the Bosphorus will also increase. Increasing traffic of tankers carrying different cargoes changing from mcrude oil to various other hazardous substances poses risk to the residents of Istanbul living on both shores of the Bosphorus. The results of this study revealed that a typical tanker accident in the Bosphorus is ranked as a major to catastrophic accident according to the international norms. Risk value of such a potential accident at the southern entrance of the strait is about five times higher than the worldwide values for natural and environmental causes of death. When one considers natural disasters (such as tornado, flood, earthquake, etc.), the risk of a tanker accident in the Bosphorus is about 43 times higher.