Yüzey plazmon rezonans ile enzim temelli biyosensör tasarımı
Enzyme based biosensor design with surface plasmon resonance
  1. Tez No: 827960
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİKRİYE ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyosensör, Yüzey plazmon rezonans, Amperometrik, Optik, Biosensor, Surface plasmon resonance, Amperometric, Optical
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Neredeyse yirmi yıl önce algılamak için yüzey plazmon rezonans (SPR) fenomeninin ilk uygulamasından bu yana, bu yöntem hem enstrümantasyon geliştirme hem de uygulamalar açısından büyük adımlar atmıştır. SPR sensör teknolojisi ticarileştirildi ve SPR biyosensörleri biyomoleküler etkileşimleri karakterize etmek ve ölçmek için merkezi bir araç haline geldi. Bu tez SPR teknolojisindeki önemli gelişmeleri gözden geçirmeye çalışmaktadır. Ana uygulama alanları ana hatlarıyla belirtilmiş ve SPR sensör teknolojisi uygulama örnekleri sunulmuştur. Yüzey plazmon rezonans (SPR) tabanlı biyosensör, en gelişmiş etiketsiz, gerçek zamanlı algılama teknolojilerinden biridir. Farklı bilimsel geçmişlere sahip çok sayıda araştırma grubu, SPR biyosensörlerinin uygulamasını araştırmış ve yeni, ilgili enstrümantasyona yol açan yüzey plazmonu polartonlarının temel yönlerini incelemiştir. Sonuç olarak, bu alan gelişen algılama teknolojisinin ön saflarında yer almaya devam etmektedir. Bu tez, SPR ile ilgili enstrümantasyon alanındaki optik platformlar, nano ölçekli yaklaşım ve yeni materyalleri içeren yeni gelişmeleri vurgulamaktadır. SPR tabanlı biyosensördeki mevcut eğilimler tanımlanır ve SPR biyosensör teknolojisinin gelecekteki yönü geniş ölçüde tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the first application of the surface plasmon resonance (SPR) phenomenon to detect almost twenty years ago, this method has made great strides in both instrumentation development and applications. SPR sensor technology has been commercialized, and SPR biosensors have become a central tool for characterizing and measuring biomolecular interactions. This thesis attempts to review important developments in SPR technology. The main application areas are outlined and SPR sensor technology application examples are presented. Surface plasmon resonance (SPR) based biosensor is one of the most advanced unlabeled, real-time detection technologies. Numerous research groups with diverse scientific backgrounds have explored the application of SPR biosensors and investigated key aspects of surface plasmon polartons that led to new, relevant instrumentation. As a result, this area remains at the forefront of developing sensing technology. This thesis highlights new developments in the field of instrumentation related to SPR, including optical platforms, nanoscale approach and new materials. Current trends in the SPR-based biosensor are identified and the future direction of SPR biosensor technology is widely discussed.