Sosyal ağların tüketim alışkanlıklarına etkisi: Yeme-içme sektöründeki Instagram hesaplarının analizi
Social networks impact on consumer behaviour–an analysis of food industry Instagram accounts
  1. Tez No: 829315
  2. Yazar: ALMİRA NUR AKBABA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAHİT ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital dönüşüm, Değişen tüketim alışkanlıkları, Yeni medya, Digital transformation, Changing consumer habits, New media
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
İnternet teknolojisinin gelişimi neticesinde yaşamın dijital bir konuma gelmesi, bireylerin hali hazırda birçok alışkanlıklarının değişip dönüşmesine yol açmaktadır. Yeme-içme sektörü de bu dijital dönüşümden etkilenenler arasındadır. Günümüzde kullanıcılar, sosyal paylaşım platformları vasıtasıyla birden fazla ihtiyaç ve isteğini gidermektedir. Popüler olanı takip edip çağa ayak uydurmak, sosyalleşmek, bir topluluğa ait olmak, farklı bir evrende kimlik ve imaj oluşturmak, güncel enformasyona erişim sağlamak, popülerin bir parçası olmak gibi nedenler ışığında dijital ortamlarda var olmaktadırlar. Bireylerin tüketim şekli ve alışkanlıkları da teknolojiyle bağlantılı olarak farklılaşmış, dijital tüketimi meydana getirmiştir. Medya, çeşitli görsel, içeriksel ve metinsel yöntemlerle kullanıcıyı etki altına alıp yönlendirme gücüne sahiptir. Çalışmada, Simülasyon Kuramı çerçevesinde sosyal ağların tüketim alışkanlıklarını değiştirebilme yetkisi aktarılmaktadır. Aynı zamanda bir sosyal medya aracı olan Instagram'ın popüler gündemini belirlemesiyle yeme-içme sektörünün dahi dijital mecralardan etkilendiğinin tespiti yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The digitalisation of our Daily lives as a result of the advancement of internet technology, has affected many habits of the individual. Food industry is one of the industries that have been affected by this change. Currently users can satisfy many of their needs throught social networks. Following popular culture, keeping up to date on current events, socialising, being a part of a community, creating a brand new identity and image in an alternate universe, accessing current information and being a part of the mainstream are some of the reasons users exist on these platforms. The individuals consumer habits have also evolved in accordance with these changes and digital consumption has become a part of their lives. Media has the power to influence the individual throught particular images and narrative methods. In this study, within the framework of agenda setting theory we will delve into the power of social media on changing consumer habits. Also Instagram's role in defining popular culture and ingluencing the food industry will also be examined.